Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Agencija Standard and Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uprkos globalnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, saopštila je Narodna banka Srbije.

„U okviru vanrednih procena rejtinga koje sprovodi na globalnom nivou zbog krize izazvane pandemijom virusa korona, rejting agencija Standard and Poor’s donela je odluku da zadrži kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje“, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

U odnosu na prethodnu ocenu kada su izgledi za povećanje rejtinga Srbije bili pozitivni, agencija ističe da je promena opredeljena izbijanjem globalne pandemije koronavirusa i njenog uticaja na svetsku privredu i finansijske tokove.

„U svom saopštenju, agencija ističe da je zadržavanje kreditnog rejtinga rezultat očuvane dugogodišnje makroekonomske stabilnosti, dostignutog rekordnog nivoa deviznih rezervi i uređenih javnih finansija. Nivo kreditnog rejtinga podržan je kredibilnom monetarnom politikom, kao i umerenim nivoom javnog duga koji omogućava da fiskalna politika u uslovima krize snažno podrži oporavak ekonomije od efekata globalne pandemije. Prema njihovoj oceni, Srbija ulazi u ovu krizu sa znatno nižim neravnotežama nego što je to bio slučaj pre jedne decenije“, ističe NBS.

Agencija navodi da će oporavak privrede Srbije nakon pandemije zavisiti i od kretanja u zemljama koje su naši ključni spoljnotrgovinski partneri.

„Rizici postoje, ali se i pored toga procenjuje da će Srbija u 2021. godini ostvariti privredni rast od pet odsto, koji će biti više nego dovoljan za potpuni ekonomski oporavak“, navode u centralnoj banci.

Guverner Jorgovanka Tabaković naglasila je da će, zahvaljujući donetom paketu mera monetarne i fiskalne politike, efekti krize na ekonomsku aktivnost u Srbiji biti privremeni.

„Snižavali smo referentnu kamatnu stopu kako bismo doprinosili još povoljnijim finansijskim uslovima, omogućili smo finansijski predah našim građanima i privredi, podržavamo likvidnost bankarskog sektora, a time i kreditnu aktivnost ka privredi i građanima. Nastavljamo pažljivo da pratimo i analiziramo kretanja, i da reagujemo svim instrumentima ako zatreba, potvrđujući još jednom da ćemo ostati garant stabilnosti u svim okolnostima“, zaključila je guverner NBS. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar