Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Nakon šest meseci omerte, u kojoj niko od funkcionera nije želeo da da preciznu sliku oko uvoza struje, danas je zakon ćutnje probijen - ministarka Zorana Mihajlović obavestila je građane da smo od havarije u EPS-u morali da uvezemo struju u vrednosti od 530 miliona evra.

Na pitanje koliko je novca potrošeno za vanredni uvoz struje zbog kolapsa u EPS-u u decembru prošle godine do danas, Mihajlović je rekla da je od 12. decembra 2021. do 20. aprila 2022. zbog „katastrofalno lošeg upravljanja EPS-om“ ta kompanija morala da uveze ukupno 2.231,6 GWh električne energije i da je to plaćeno 530,7 miliona evra.

„Ovo, nažalost, nije jedini trošak. Mnogo smo više izgubili jer je EPS propustio šansu da ove zime bude izvoznik po rekordno visokim cenama na tržištu, a umesto toga, ponavljam, zbog katastrofalno lošeg upravljanja sada bivšeg menadžmenta, EPS je uvozio struju“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da Srbija do sada nije uvozila ugalj, ali „zbog istih razloga zbog kojih je bačena jedna hidroelektrana“, vlada odborila uvoz četiri miliona tona uglјa do kraja 2023, koliko je procenjeno da EPS-u nedostaje, pa da će to biti dodatni gubitak.

Ovi navodi samo su potvrdili pređašnja pisanja našeg portala u kojima smo skretali pažnju na katastrofalno stanje u EPS-u, koje je u potpunosti devastirano upravljanjem Milorada Grčića.

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde nedavno je za Nova.rs istakao da se zbog uvoza struje u proseku gubi pet miliona evra svakoga dana.

„Više puta smo ponovili da ovo što se događa u EPS-u nije posledica jednog izolovanog incidenta, ‚savršene oluje‘ kako to kaže Aleksandar Vučić, već posledica višegodišnjeg nestručnog upravljanja i nemilosrdnog isisavanja novca za partijske firme. Zato je EPS havarija koja traje, a ceo energetski sektor je pred proizvodnim i finansijskim kolapsom“, rekao je Nikezić.

Odgovornosti i dalje nema, farsa da je Grčić podneo nekakve račune i dalje je samo farsa. Na kraju je otišao kada je on hteo, nije kažnjen za loše upravljanje, a po starom SNS receptu umesto kazne dobio je nagradu – postao je pomoćnik predsednika opštine Obrenovac.

Grčić na novom radnom mestu, a građani sa skupljim računima i težom finansijskom situacijom – to će biti utisak ovog leta, a po svoj prilici i zime.Iste one za koju je predsednik rekao da će biti duga i hladna.

Bonus video: Aleksandar Milošević – Očekuje nas poskupljenje struje, građani plaćaju greške EPS-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare