kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

Nastavljajući rast i u uslovima pandemije, dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara.

Nesmetani kontinuirani rast kako dinarske, tako i devizne štednje, ostvaren je zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj stabilnosti, navode u Narodnoj banci Srbije (NBS).

„Tome su doprinele pravovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike s ciljem da se ublaže negativni efekti krize na građane i ekonomiju u celini“, navodi se u saopštenju.

NBS navodi da je poverenje stanovništva u domaću valutu rezultiralo bržim rastom dinarske štednje u odnosu na deviznu, već devetu godinu zaredom. Dinarska štednja je u prethodnih devet godina povećana gotovo šest puta (rast od čak 81 milijarde dinara) i polovinom 2021. godine dostigla je 99 milijarde dinara.

„Naročito intenzivan rast ostvaren je u poslednje tri godine kada je ova štednja povećana za više od 45 milijardi dinara, što je gotovo polovina ukupnog rasta“, navodi NBS.

U istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom štednjom sa, kako navodi Narodna banka Srbije, osam milijardi evra (911 milijardi dinara) s kraja juna 2012. godine povećana je na 12 milijardi evra (1.425 milijardi dinara) na kraju juna 2021. godine.

„Uprkos prolongiranoj zdravstvenoj krizi, adekvatan odgovor u vidu paketa ekonomskih mera koje su NBS i Vlada Srbije koordinisano donele doprineo je da Srbija već u prvom tromesečju ove godine dostigne pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti. Istovremeno, očuvane su monetarna i finansijska stabilnost, što je uslov za jačanje poverenja u domaći finansijski sistem i domaću valutu“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„To potvrđuju i niska i stabilna inflacija, koja je u prvom delu ove godine u proseku iznosila 2,3 odsto, očuvana vrednost dinara prema evru, devizne rezerve na visokom nivou od 14 milijardi evra krajem juna i smanjeno učešće problematičnih kredita koje je krajem maja iznosilo 3,7 odsto.“

Bonus video – Anketa: Penzioneri protiv Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar