Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta iznosile su 15.585,4 miliona evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 142 odsto i šest i po meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je Narodna banka Srbije.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 13.184,7 miliona evra.

Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za preko milijardu (tačnije: 1.005,1 milion) evra više nego na kraju prethodnog meseca. To je prvenstveno rezultat priliva po osnovu nove opšte alokacije specijalnih prava vučenja od strane Međunarodnog monetarnog fonda zemljama članicama, od čega je Republici Srbiji pripalo 627,6 miliona specijalnih prava vučenja, što je na poslednji dan u avgustu iznosilo 759,4 miliona evra, navodi NBS.

U saopštenju se navodi da su na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno uticali i prilivi po osnovu aktivnosti NBS-a na domaćem deviznom tržištu (kupovina deviza) u neto iznosu od 255,0 miliona evra i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno 56,7 miliona evra). Pozitivan uticaj imali su i neto tržišni efekti u iznosu od 8,5 miliona evra.

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita u iznosu od 43,2 miliona evra, kao i odlive po drugim osnovima (ukupno 31,3 miliona evra), ističu u NBS-u.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 551,1 milion evra i bio je za 123,1 milion evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.124,8 miliona evra.

U avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto kupila 265 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 965 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar