Foto: Shutterstock

Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović izjavila je da je prema prošlogodišnjem rebalansu budžeta dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara.

„Međutim, neki dogovoreno projekti tu još nisu uračunati zato što postoji period od nekoliko godina od njihovog nagoveštavanja, potpisivanja ugovora i realizacije. Tako da, mnogi projekti poput izgradnje kanalizacije širom Srbije, Beogradski metro i drugi veliki projekti još nisu deo obračuna“, rekla je Mitrović tokom gostovanja u emisiji Marker na televiziji Insajder.

Mitrović je navela da dugovanje Srbije prema toj zemlji, kada se uračunaju drugi krediti koji još nisu došli na naplatu, verovatno iznosi oko 10 milijardi dolara.

Ona je rekla da je odnos kineskih investicija relativno skroman u odnosu na iznos kredita koje je Srbija uzela od te zemlje.

„To su bile prve direktne investicije, ali sve ostalo su krediti i zajmovi za finansiranje infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike koje dominantno realizuju kineske kompanije mimo tendera“, dodala je Mitrović.

Na pitanje ko je na dobitku od takve saradnje dve zemlje, Mitrović je odgovorila da su kineski krediti isprva bili povoljni i jedini koji su Srbiji bili dostupni, ali da se to u međuvremenu promenilo.

„Teško je dati jednostavan odgovor ko je na dobitku jer su ti krediti odobravani u različitim okolnostima na međunarodnom tržištu kapitala, kao i sa stanovišta atraktivnosti poslovnog ambijenta Srbije i našeg regiona za strane investitore. U momentu kada su počeli da ulažu nije bilo drugih raspoloživih kredita. Mi smo obično bili zaobilaženi od strane nadležnih tela Evropske unije“, dodala je Mitrović.

Na pitanje zašto se Srbija odlučila da finansira izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz kineskih kredita, umesto putem evropskih fondova, Mitrović je odgovorila da je to što razumeti pošto je država pred sobom imala povoljniju ponudu.

„Najviše je pritužbi građana za degradaciju i bezobzirno ophođenje kineskih firma prema problema životne sredine. Vrlo je teško objasniti zašto na najplodnijem delu naše zemlje imate, kako su kineski investitori rekli, najveću fabriku za proizvodnju guma. To je jako teško objasniti i odbraniti – osim ako ne postoji određeni posebni interes onih koji donose odluke“, istakla je Mitović.

BONUS VIDEO Gde nas vode novi kineski krediti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare