Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Ekonomije centralne Srbije i Kosova trpe manju štetu zbog otežanog kretanja putničkog i teretnog saobraćaja nego ranije prilikom blokade administrativnih prelaza jer su se, kako kažu privrednici, snašli i menjaju distributere robe i tablice na vozilima prema teritoriji kroz koju prolaze.

U Koncernu „Bambi“ iz Požarevca već duže vreme angažuju distributera sa Kosova čiji je kamion sa kosovskim registarskim tablicama i nesmetano vozi po centralnoj Srbiji i ulazi na teritoriju Kosova.

Privremene institucije iz Prištine pre deset dana zabranile su ulaz vozilima sa registarskim tablicama, izdatim u Srbiji, a takvih vozila je oko 9.500. Vozači putničkih i teretnih vozila mogu kupiti kosovske privremene tablice na administrativnom prelazu i njima zameniti srpske tablice, nakon čega mogu ući na teritoriju Kosova.

„Nismo za sada imali problem sa ulaskom robe na Kosovo jer je za prevoz zadužen distributer sa Kosova koji dolazi po robu u Požarevac i odvozi je na Kosovo“, rekli su u Bambiju.

Kosovsko tržište je za tu kompaniju, kako su rekli, važno jer se na njemu prodaje pet odsto ukupne robe, a najveći deo proizvoda je pod brendom keksa plazma.

Preduzeće za proizvodnju stočne hrane „Gebi“ iz Čantavira, prema rečima direktora prodaje Deneša Kemiveša, bez obzira na blokadu na granici i dalje nesmetano plasira robu na kosovsko tržište jer prevoznici menjaju registarske tablice prema potrebi.

„Vrednost našeg izvoza na kosovsko tržište je oko milion evra godišnje, a vrednost stočne hrane, odnosno koncentrata koji se iz centralne Srbije prodaju na Kosovu je oko 4,5 miliona evra“, rekao je Kemiveš.

Direktor preduzeća za proizvodnju industrijske ambalaže „Hemotehna“ iz Subotice, Radovan Mijatović rekao je da su isporučili dovoljno robe pre blokade i da još nije potrebna nova isporuka, ali da sa strahom prate situaciju i razmišljaju kako dalje.

„Imamo partnera na Kosovu sa kojim sarađujemo i blokada nam stvara dodatne probleme i razmišljamo na koji način dalje da otpremamo robu ako se ovakvo stanje nastavi“, rekao je Mijatović.

Dodao je da se razmišlja i o alternativnom putnom pravcu preko Makedonije da bi se došlo do Kosova i izbegli mogući rizici.

On je rekao da transport zaobilaznim putem poskupljuje robu i da posledice ne treba da trpe privrednici koji nisu zainteresovani za politiku, već samo za ekonomiju.

„Život je jedna priča, a politika druga. To isto kaže i naš partner sa Kosova. Hoćemo da radimo, a ne da se bavimo politikom, tamo nema profita“, rekao je Mijatović.

BONUS VIDEO: Prelaz putnika preko Jarinja