Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

"Srbija i Republika Srpska grade zajedničku ekonomsku budućnost koja će doneti prosperitet srpskom narodu s obe strane Drine", rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju Prve investicione konferencije ”Invest srpska 2021” u Laktašima.

Obraćajući se prisutnima, ministar Popović preneo je iskustva Srbije u izgradnji investicionog ambijenta koji je omogućio da Srbija u poslednje tri godine bude lider u Evropi u privlačenju stranih investicija.

”Uprkos padu privredne aktivnosti u čitavoj Evropi, usled pandemije korona virusa, očekujemo da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom BDP-a većim od 7 odsto, čime se stavlja u red najbrže rastućih ekonomija u Evropi”, rekao je Popović.

Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

On je ukazao da je ključ ekonomskog napretka svake zemlje znanje i da su najveći potencijal za razvoj Srbije i Republike Srpske naši mladi inženjeri i inovatori.

”Mi smo narod Nikole Tesle i Mihaila Pupina. Kako su njihovi izumi menjali tokove civilizacije toga doba, danas neki novi Srbi, naši mladi inženjeri stvaraju rešenja koja menjaju svet. Oni su naša budućnost”, rekao je Popović.

On je podsetio da je Srbija u proteklih nekoliko godina uložila preko 100 miliona evra u izgradnju inovacione infrastrukture i startap ekosistema, što je dovelo do toga da je izvoz IKT usluga iz Srbije u 2020. godini dostigao 1,44 milijarde evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, Srbija se ubrzano razvija zahvaljujući ogromnim naporima predsednika Vučića i Vlade i postaje ekonomski, vojno i politički sve snažnija zemlja.

”Kao takva Srbija je posvećena regionalnoj stabilnosti, miru i uspostavljanju što bliže saradnje sa zemljama u okruženju”, rekao je Popović i podsetio na nesebičnu pomoć Srbije zemljama u okruženju kada je u pitanju isporuka vakcina.

”Srbija je prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu „Sputnjik V“ na svojoj teritoriji. Time je uz pomoć bratske Rusije ojačala svoj zdravstveni suverenitet i moći će još više da pomaže drugim zemljama”, rekao je Popović i dodao da Republika Srpska, kao i uvek, tu zauzima posebno i prvo mesto.

„Niko nama u Srbiji ne može da zabrani da volimo i branimo Republiku Srpsku i niko Srbima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ne može da zabrani da vole Srbiju. Mi smo uvek zajedno”, poručio je Popović.

Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Popović je rekao da rukovodstvo Republike Srpske ima snažnu podršku Srbije u njenom očuvanju.

”Ne damo naše Kosovo, ne damo našu Republiku Srpsku. Borićemo se po svaku cenu za naše interese i naš narod, jačajući našu ekonomiju i oslanjajući se na naše prirodne saveznike, a pre svega Rusiju”, rekao je Popović.

Na otvaranju konferencije ”Invest Srpska 2021”, u organizaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, govorili su i Radovan Višković, premijer Vlade Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Dražen Vrhovac, direktor IRBRS, dok se Milorad Dodik, srpski član predsedništva BiH, obratio putem video poruke.

Konferencija u Laktašima počela je u četvrtak 17. juna, a završava se u subotu 19. juna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar