Foto: Shutterstock/Peteri

Izvoz robe iz Srbije u januaru ove godine iznosio je oko 1,78 milijardi evra, što je rast od 31 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, dok je uvoz povećan 48,8 odsto, na 2,40 milijardi evra, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januaru je bila oko 4,18 milijardi evra i za 40,7 odsto je bila veća nego pre godinu dana. Deficit je iznosio 626 miliona evra, što je povećanje od 142,7 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 73,9 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 84,1 odsto.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su Nemačka, Italija, BiH, Mađarska i Rusija, a u uvozu Kina, Mađarska, Nemačka, Italija i Turska.

Zemlje članice Evropske unije čine 61,8 odsto ukupne razmene Srbije.

Drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini, i suficit u razmeni je bio 135,5 miliona evra.

Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom (izvoze se najviše gasna ulja i motorni benzin, a uvozi se koks i polukoks od kamenog uglja i električna energija), Crnom Gorom (izvoze se lekovi za maloprodaju i rude olova i koncentrati, a uvoze se najviše električna energija i lignit) i Severnom Makedonijom (izvoz električne energije i električnih provodnika, a uvozi se najviše električna energija i lekovi za maloprodaju).

Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Finskom, Slovačkom, Velikom Britanijom, Hrvatskom, Švedskom, Češkom, Francuskom, Italijom, Austrijom.

Najveći deficit je u trgovini sa Кinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova), zatim sa Mađarskom, Irakom, Turskom, Švajcarskom, Belgijom, Ruskom Federacijom, Rumunijom, Grčkom, SAD-om, Nemačkom, Republikom Кorejom, Slovenijom.

Bonus video – Zabrana izvoza – dobar potez ili katastrofa po Srbiju?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar