Foto:Shutterstock

Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u dolarima. Izdate su evroobveznice ročnosti 5 godina i 10 godina u ukupnom iznosu od 1,75 milijardi dolara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Izdate su obveznice u iznosu od 750 miliona na pet godina i jedne milijrade na deset godina.

Evroobveznica ročnosti 5 godina emitovana je uz kuponsku stopu od 6,25 posto, dok je evroobveznica ročnosti 10 godina emitovana uz kuponsku stopu od 6,50 odsto.

„Kombinovana tražnja investitora za ovim hartijama premašila je tokom dana iznos od 11 milijardi dolara, što predstavlja jasnu potvrdu poverenja međunarodnih investitora u dugoročno zdrave i održive ekonomske pokazatelje naše zemlje“, navela je Narodna banka Srbije.

„Imajući u vidu okolnosti na međunarodnom finansijskom tržištu, koje odlikuje visok nivo kamatnih stopa (kao reakcija na globalne inflatorne pritiske), današnje emisije evroobveznica Srbije mogu se okarakterisati kao veoma uspešne“, dodaje se u saopštenju-

„Činjenica da za Srbiju kontinuirano postoji ogromno interesovanje najuglednijih investitora, čak i u ambijentu višestruke krize koja je pogodila svet u prethodnih godinu dana, govori o visokom poverenju koje kreatori ekonomskih politika u našoj zemlji uživaju u investicionoj javnosti, odnosno o uverenosti investitora da Srbija čuva ukupnu makroekonomsku stabilnost“, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

***
BONUS VIDEO – Da li su nova zaduživanja jedini način za finansijski opstanak Srbije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar