Benzinska stanica benzinska pumpa
Benzinska stanica Foto:TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Specijalni savetnik ministarke rudarstva i energetike, Petar Stanojević izjavio je danas da je izgradnjom Balkanskog toka Srbija dobila mogućnost snabdevanja gasom iz drugog pravca, ali da i dalje ima jednog snabdevača - Gasprom, a da će izgradnjom interkonekcije s Bugarskom omogućiti novi pravac i uključivanje drugih snabdevača.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Stanojević je za TV Vesti istakao da će novi gasovod imati kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa, što je oko 80 odsto današnjeg tržišta u Srbiji.

„Značajno je da će gas odmah moći da teče čim novi gasovod bude izgrađen“, dodao je Stanojević i naveo da će novim gasovodom moći da se koristi gas iz Azerbejdžana, Irana i Iraka, a u budućnosti i iz istočnog Mediterana, Egipta i Izraela, kao i da bi trebalo da bude povezan sa terminalom u Aleksandropolisu.

On je istakao da će novi gasovod doprineti većoj sigurnosti snabdevanja.

Stanojević je rekao da nestabilna politička situacija između NATO i Rusije oko Ukrajine utiče na rast cene nafte i naftnih derivata u celom svetu jer postoji pretnja od prekida snabdevanja između Rusije i Evrope, ali i drugi faktori kao što su kvarovi transportnih brodova i naftovoda i snežne oluje.

„Ova situacija utiče na Srbiju jer ne možemo da izbegnemo rast cene nafte na svetskom tržištu s obzirom da uvozimo 85 odsto nafte koju trošimo, ali ne očekujem probleme sa snabdevanjem nafte i naftnih derivata“, poručio je Stanojević.

BONUS VIDEO Anketa: Poskupljenje goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar