Spor sa Grandom: Prinudno izvršenje sa računa GSS Media

Biznis 04. okt. 202012:52 > 12:56
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Austrijski sudovi doneli su još jednu meru protiv kompanije povezane sa srpskim Telekomom u borbi protiv piraterije. Pravosnažni postupak koji je protiv platforme GSS Media u korist Granda pravosnažno je okončan u korist Granda početkom septembra, a prošle nedelje pokrenut je postupak prinudnog izvršenja na bankovnim računima GSS Media zbog neplaćanja sudskih troškova, saopštila je United Media.

Zbog nepoštovanja sudskih naloga kompanija GSS Media je do sada u nekoliko navrata kažnjena sa više od 100.000 evra.

Podsetimo, prošle nedelje je Privredni sud u Beču naložio drugoj Telekomovoj kompaniji Go4YU i MTEL Austria da odmah prestanu neovlašćeno da emituju emisije Grand Produkcije: Zvezde Granda, Nikad nije kasno, Zvezde Granda Specijal i Praktična žena.

Spor Granda i platforme GSS Media zbog neovlašćenog emitovanja emisija produkcije Grand je okončan još 3. septembra pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Austrije a presudom se GSS Media obavezuje da nadoknadi nastalu štetu.

Sudskom presudom im je naloženo da omoguće uvid u finansijske podatke, kako bi se utvrdio iznos stečen neovlašćenim emitovanjem, kao i da na svojoj internet stranici objave vest o presudi.

GSS Media je platforma koja pruža mogućnost dijaspori da gledaju kanale iz regiona preko interneta i strateški je partner Telekomove kompanije Go4yu.

Do spora je došlo jer je GSS Media neovlašćeno emitovala najpopularnije Grandove emisije „Zvezde Granda“, „Nikad nije Kasno“ i „Zvezde Granda – Specijal“ na TV Prva. Pošto su se oglušili na sve molbe da se zamrače Grandovi sadržaji i nastavili da krše zakon, Grand je tokom 2018. i 2019. godine, pred Privrednim sudom u Beču vodio postupak protiv te kompanije zbog povrede prava intelektualne svojine.

Prvostepeni postupak pred bečkim sudom je okončan 2019. godine u potpunosti u korist Granda. Sud je tada utvrdio da je GSS povredio isključiva prava i naložio im da dostave na uvid finansijske podatke kako bi se odmerila adekvatna naknada koja treba da se isplati Grandu. GSS je podneo žalbu na prvostepenu presudu, a u međuvremenu nastavio da povređuje prava Granda, u potpunosti ignorišući instrukcije prvostepenog suda.

Apelacioni sud u Beču je u junu ove godine odbacio tu žalbu i potvrdio presudu protiv GSS-a, čime je postupak pravosnažno okončan.

Imajući u vidu da ova kompanija nije postupila po naređenju suda da dostavi finansijske podatke, Grand je pokrenuo postupak prinudnog izvršenja, a sud je naložio GSS-u da bez odlaganja plati sve iznose i dostavi sve dokumente, uz plaćanje penala za svaki dan kašnjenja.

Dodatno, kako je GSS na svojoj internet stranici nastavio da nudi i reklamira Go4You platformu putem koje se i nakon presude neovlašćeno reemitovale Grandove emisije, sud ih je kaznio za ponovljenu povredu prava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar