Dragan Šolak Foto: United Media

Suvlasnik United Grupe Dragan Šolak oglasio se povodom smrti češkog biznismena i vlasnika "Telenora" Petra Kelnera.

Šolak je za N1 rekao:

„Petr je bio izuzetan čovek i privrednik. Mnogo vremena smo proveli razgovarajući o biznisu. Iako smo u poslednje vreme imali nesuglasice, to nikada nije uticalo na poštovanje koje sam imao prema Petru. Nedostajaće mnogima. U ovom trenutku duboke žalosti, jedina uteha dolazi iz činjenice da je izgubio život radeći nešto što je zaista voleo. Počivaj u miru Petr“, rekao je Šolak.

Podsećamo, milijarder Petr Kelner, najbogatiji čovek u Češkoj, poginuo je danas u padu helikoptera na Aljaski, saopštila je danas njegova finansijska grupacija PPF.

Češki milijarder bio je velika misterija, jer se o njegovom privatnom životu malo toga znalo. Kelner je rođen 1964. u Češkoj Lipi, ali je veći deo detinjstva proveo u Liberecu. Diplomirao na Ekonomskom univerzitetu u Pragu, na Fakultetu industrijske ekonomije, 1986. godine. Nije bio oduvek bogat. U stvari, započeo je posao kao distributer kancelarijskog materijala tokom devedestih, nakon Plišane revolucije.

Kompanija u kojoj je tada radio bila je uključena u uvoz i prodaju fotokopirnih mašina Ricoh. Tokom tog vremena, upoznao je Milana Maderica i Milana Vinklera. Njih trojica bi na kraju postali poslovni partneri. Osnovali su PPF – Prvni Privatizacni Fond, investicionu firmu.

Petr Kelner. Foto: EPA-EFE/PPF

Tokom 1995. i 1996. godine PPF je kupio 20 odsto udela u najvećoj češkoj osiguravajućoj kompaniji Česka pojištovna i počeo da njome upravlja.  Od 2013. godine Kllner je posedovao 98,93 odsto investicione i finansijske grupe PPF.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare