Foto: Shutterstock

Cene nafte skočile su danas za više od četiri odsto, posle iznenadne ofanzive palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas na Izrael, što je izazvalo zabrinutost oko posledica vezanih za snabdevanje u regionu bogatom energentima.

Cena nafte Brent skočila je za 4,7 odsto na 86,65 dolara a cena nafte Vest Teksas intermidiejt (WTI) je porasla 4,5 odsto na 88,39 dolara na početku trgovanja na azijskim berzama danas.

Posle iznenadnog napada palestinskog Hamasa na izraelsku teritoriju u subotu i jučerašnjeg izraelskog proglašenja rata tom palestinskom ekstremističkom pokretu poginulo je više od 1.100 ljudi i strahuje se od novog porasta tenzija na Bliskom istoku.

Kriza je izbila u vreme kada su cene nafte već visoke zbog zabrinutosti izazvanoj padom proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

PROČITAJTE JOŠ

To takođe izazvia strahovanja oko posledica na inflaciju. Rast cene energenata je jedan od glavnih razloga za sadašnji porast cena.

Analitičar Stiven Ines je upozorio da istorija pokazuje da cene nafte imaju tendenciju da beleže trajni rast posle kriza na Bliskom istoku.

U petak cena nafte je završila sa malim rastom u Njujorku.

Pored toga prošle nedelje je pane Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici Opek plus, predložio da se zadrži sadašnja strategija smanjenja proizvodnje, pojačana smanjenijma Saudijske Arabije i Rusije u cilju podržavanja cena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare