Foto: Shutterstock

Građani Srbije suočavaju se sa poskupljenjima na svakom koraku – u prodavnici kada kupuju hranu, kada plaćaju račune, kiriju, ratu kredita... Kako stvari stoje, a sudeći i prema najavi zvaničnika, tome ni blizu nije kraj jer nas čekaju i nova poskupljenja struje, gasa pa čak i RTS pretplate. Sagovornici "Nove" navode da je to nemonovno i očekivano u datoj situaciji, a da su glavni krivci za to nestručni kadar u "Srbijagasu" i EPS-u.

Prošlo je svega tri meseca od kada je struja za domaćinstvo poskupela, a već se najavljuju nova. Da sledi novi rast cena najavila je nova ministarska energetike Dubravka Đedović, a da to neće biti dvocifreno povećanje objasnila je zatim i premijerka Ana Brnabić. Ni prethodno nije bilo dvocifreno, ali su i jednocifreni rast cene struje od nešto više od osam odsto građani svakako osetili. Ono što treba imati u vidu je da sa skokom cene struje i gasa, sledi poskupljenje hrane, usluga, dobara… I tako sve ide u krug.

Dakle, novi udar na novčanik sledi uskoro, i to je ono što je izvesno. Preporuka MMF-a je da se korekcija izvrši već tokom grejne sezone, dakle najkasnije do 15. aprila.

U Ministarstvu rudarstva i energetike, je potvrđeno da će do korekcije cena struje i gasa sigurno doći, ali bez zvaničnih inofrmacija o tome kada i u kojoj meri.

Podsećamo, poslednje poskupljenje struje desilo se prvog septembra ove godine, i to za 8,3 odsto sa uračunatim taksama. Ovo poskupljenje je drugog jula odobrio Savet Agnecije za energetiku, po zahtevu EPS-a.

Poskupljenja neminovna, krivac „devastiran“ energetski sektor

Za sagovornike „Nove“ vest o poskupljenju je potpuno očekivana. Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku, za „Novu“ objašnjava da je cena struje u Srbiji svakako daleko od realne.

PROČITAJTE JOŠ

„Kada se uporede cene u našoj zemlji i regionu, jasno je da struju plaćamo najpovoljnije, ali to je isključivo jer se cena subvencioniše putem poreza. Ukoliko izuzmemo ugrožene kupce, koji svakako plaćaju manje, neminovno je da cena bude na nivou tržišne za energetski sposobne potrošače“, kaže Kapor.

Prema njegovim rečima, većina građana ni ne zna zbog čega struja poskupljuje, a ministarstvo ovakve odluke treba da saopštava u dogledno vreme, bez dizanja panike.

On dodaje i da mu se čini da ovo nije dobro planirana odluka, već način za popunjavanje rupa u budžetu.

Stigle nas posledice loše politike cena

Što se tiče gasa, i ovo poskupljenje sasvim je očekivano. Naime, kako objašnjava Kapor, cena ovog energenta u Srbiji takođe je niža od tržišne.

Gasovod Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

„Srbijagas naplaćuje nižu cenu po kubnom metru u odnosu na cenu po kojoj nabavlja gas iz Rusije, a nju subvencionišu i oni koji ne koriste ovaj energent. Do promene cene gasa dolazi zbog loše politike cena u Srbijagasu, a struje zbog nestručnog kadra u EPS-u“, kaže Kapor.

Miodrag Kapor Foto:N1

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ističe za „Novu“ da je glavni problem u devastiranom energetskom sektoru.

„Gubici su svuda u svetu normalni, ali idealno je da oni ne iznose više od sedam do osam odsto potrošnje, dok je kod nas ova količina čak oko 15 odsto“, kaže Zdravković.

milos zdravkovic
Miloš Zdravković Foto:Medija centar Beograd

Kako ističe, prihvatljive gubitke Srbija je imala pre nego što je na čelo EPS-a postavljen Milorad Grčić.

Milorad Grčić Foto: Milos Tesic/ATAImages

A kada je on došao na mesto v.d. direktora EPS-a, ovo preduzeće do kraja devastirano.

„Moramo da spasimo i EPS i građane“

Zdravković je saglasan sa Miodragom Kaporom u tome da, pored velikih gubitaka i povećanog uvoza, glavnu ulogu u novom poskupljenju igraju preniske cene za potrošače.

„Kada imate jednu cenu za privredu, drugu za domaćinstva i treću, znatno višu cenu po kojoj nabavljate, to dugoročno ne može da bude dobro. Mi moramo da ‘spasimo’ EPS, ali i građane, jer mi ipak nismo ekonomski tigar“, zaključuje Zdravković.

Šta čeka privredu – poskupljenje od 70 ili 10 odsto?

Prema saznanjima Demostata očekuje se i povećanje cene struje za privredu, u etapama do čak 70 odsto.

Inače, cena električne energije za privredu menjana je već dva puta od početka godine – 1. januara je cena povećana na 75, a 1. septembra na 95 evra po megavat-času. S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je demantovao ove navode trvrdeći da će rast ići od osam do deset odsto.

Foto: Shutterstock

Moguća i viša taksa za RTS

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević izjavio je da se sa generalnim direktorom RTV-a dogovorio da nadležnima upute predlog da se produži finansiranje javnih medijskih servisa.

Takođe, dogovorili su se i da traže da se poveća pretplata za RTS i RTV, kao i da ove televizije novac dobijaju iz budžeta. Inače, građani Srbije svakog meseca kroz račun za struju plaćaju 299 dinara na ime pretplate za javni medijski servis.

BONUS VIDEO Struja definitivno skuplja od januara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare