Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Od utorka je firmama na raspolaganju dve milijarde evra putem kredita preko poslovnih banaka, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, nakon što je Vlada Srbije usvojila kako je istakao - tri važna dokumenta.

Krediti privrednicima se odobravaju pod sledećim uslovima: rok otplate je do 36 meseci, grejs period od devet do 12 meseci.

„Za te kredite garantuje država, a privrednici mogu da ih iskoriste za likvidnost i obrtna sredstva“, poručio je ministar finansija Siniša Mali.

Prema rečima viceguvernera Narodne banke Srbije, Željka Jovića,  polovina ovog iznosa biće namenjena za kredite za refinansiranje firmi, a polovina za nove kredite za likvidnost privrede.

Predrag Mihajlović, predsednik upravnog odbora Udruženja banaka Srbije istakao je da su banke dve milijarde evra obezbedile iz svojih sredstava, uz garanciju države, 

Sve banke učestvuju u grancijskoj šemi, svi klijenti već mogu da se jave svojim bankama“, poručio je Mihajlović dodavši da su banke već kontaktirale klijente, poslale im upitnike i da je odziv privrednika već znatan.

Uz kredite banaka za privrednike, putem upravo usvojenih mera Vlade i poljoprivrednicima je, takođe od utorka, na raspolaganju 2,6 milijardi dinara preko Uprave za agrana plaćanja.

„Mere usvojene na sednici Vlade Srbije odnose se na poljoprivredna gazdinstva koja će imati olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim uslovima izazvanih epidemijom korona virusa“, saopšteno je iz Vlade Srbije, posle održane sednice.

Kako se navodi, poljoprivredna gazdinstva takođe će dobiti i novčanu pomoć kako bi što lakše sanirali posledice novonastale situacije izazvane korona virusom.