Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:FoNet/Božana Pavlica

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se sledeće godine očekuje znatno manji deficit od previđenog i iznosiće oko tri odsto BDP-a, dok se za ovu godinu očekuje deficit od pet odsto, kao i da postoji prostor za povećanje plata i penzija.

Budžetom za 2022. godinu predvideđen znatno niži deficit nego što je to projektovano rebalansom budžeta iz aprila 2021. godine, kada je predviđeni deficit iznosio 6,9 odsto BDP-a, precizirao je Mali u intervjuu za „Politiku“.

On je najavio da će se od od 11. oktobra sa misijom Međunarodnog monetarnog razgovarati u okviru redovne revizije programa i da će im predstaviti rezultate iz ove godine.

Ovaj bolji rezultat, kako je naveo Mali, je zahvaljujući boljoj naplati prihoda, pre svega poreskih, ali i manjoj realizaciji pojedinih kategorija rashoda. On kaže i da ne očekuje da nam „korona pomrsi račune, ali da uvek treba biti oprezan.“

Podseća i da je MMF Srbiji dodelio 627,6 miliona specijalnih prava vučenja čiji je ekvivalent 760 miliona evra. Deo novca, kako je rekao Mali, upotrebiće se za izmirivanje obaveza koje dospevaju naredne godine.

Sredstva mogu da se koriste od 1. januara naredne godine, a sprema se i zakon o tome koji će se naći na sednici vlade u prvoj polovini oktobra, kazao je on.

Reč je o veoma jeftinom novcu, koji je MMF poklonio svim državama članicama kako bi im pomogao usled pandemije koronavirusa.

Od početka korona krize država se zadužila za oko 5,4 milijardi evra, javni dug raste, ali i MMF očekuje da se dug vrati na silaznu putanju. Povodom ovog pitanja, ministar je kazao da nije reč samo o očekivanjima MMF-a, već da to predstavlja i „našu strategiju i cilj“.

„Novac koji smo uzeli zaduživanjem od početka korona krize, pre svega je iskorišćen za pomoć privredi i građanima, ali i za vraćanje starih i skupih dugova“, objasnio je Mali.

On je dodao da se narednih godina očekuju održivi nivoi deficita, a da će i samim tim javni dug ići silaznom putanjom, te da neće preći preko 60 odsto BDP-a. Ministar je poručio da javni dug može da bude samo niži od toga, te da će se tome i težiti.

Kada se radi u povećanju plata u javnom sektoru i penzija za narednu godinu, ministar Mali je rekao da „imamo zaista dobre rezultate, i bolje nego što smo se nadali, tako da postoji prostor za povećanje plata i penzija.“

On je kazao da se penzije povećavaju u skladu sa švajcarskom formulom, u odnosu na rast inflacije i rast plata, te da će sigurno rasti više od pet odsto. Osim toga, kako je naveo, najstariji sugrađani će dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 20.000 dinara u februaru ili martu.

Ministar je takođe rekao da se nada da će u narednom periodu postojati fiskalne mogućnosti, kao i kada se budemo potpuno izvukli iz pandemije, da će doći do toga da penzije u većoj meri prate rast plata. Cilj je, kako je istakao, da prosečna penzija 2025. godine iznosi 440 evra.

Kada je reč o platama, Mali je kazao da se čeka kraj trećeg kvartala kako bi se videlo koliki procenat će tačno iznositi taj rast, ali i on će biti veći od šest odsto.

Što se tiče iznosa minimalne cene rada, ona će od 1. januara rasti za 9,4 odsto, tako da će iznositi 35.012 dinara, poručio je ministar.

Bonus video – Oporavite svoj kućni budžet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar