Foto: Shutterstock/Emilija Miljkovic

Može li da se živi sa minimalcem od 35.012 dinara? Ne može normalno, odgovara Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih Sindikata Srbije. Ovaj iznos minimalne zarade, tačnije 201,22 dinara po radnom satu, "dogovoren" je još prošlog septembra. Ekonomske okolnosti od tada su se znatno promenile, inflacija zahuktala, a sindikati od vlade zatražili da se o minimalcu pregovara dva puta, a ne jedanput godišnje. Minimalna potrošačka korpa, kojoj su sindikati tokom lanjskih pregovora težili ne bi li minimalac s njom izjednačili, po svemu sudeći i dalje će ostati - nedostižna. "Upozoravamo Vladu, apelujemo na nju i tražimo da se razgovara o temi kako bi se zaštitili najugroženiji. Moramo da nađemo rešenje, inače ćemo za mesec dana imati socijalnu bombu", poručio je Mihajlović.

U Srbiji je, kaže Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih Sindikata Srbije, već oko 400.000 radnika na minimalcu, pošto pojedine firme koje sarađuju sa Ukrajinom, zbog trenutne situacije, zaposlene šalju na plaćene odmore.

„U septembru 2021. smo pregovarali sa vladom i poslodavcima i tražili da se izjednači minimalna potrošačka korpa, koja je tada bila oko 40.000 dinara, sa minimalnom cenom rada. Nažalost, vlada i poslodavci tada nisu bili na istoj strani, pa je vlada sama donela odluku da minimalna cena radnog sata u ovoj godini bude 201,22 dinara. To je za pun fond sati 35.012 dinara. Smatrali smo da je to malo, jer je čak 16 odsto manje od minimalne potrošačke korpe“, navodi Mihajlović.

Usledela su poskupljenja, pa rat u Ukrajini, rast inflacije. Sada je, kaže Mihajlović, minimalac već 24 odsto manji od minimalne potrošačke korpe koja je oko 44.000 dinara.

„Najavljuje se poskupljenje struje, ali troškovi za hranu i osnovne stvari za život tročlane porodice već su mnogo iznad onoga što mogu da zarade“, navodi gost N1.

Na pitanje kako može da se živi sa minimalcem, Mihajlović odgovara: „Ne može normalno“.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Jelena Žarković: Kako su Crnogorci povećali minimalac za 200 evra, šta je „Maršalov plan“?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram