Foto:Vesna Lalić

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" najoštrije su osudili otkazivanje ugovora o radu za više od 200 radnika tokom vanrednog stanja na aerodromu "Nikola Tesla", koji je sada u vlasništvu koncesionara, francuske kompanije "Vansi".

Radi se o radnicima koji su radili na određeno vreme, neki i po dve – tri godine, nekima još nije istekao ugovor, a većinom su angažovani preko agencije „Menpauer“, koja od 2008. godine u Srbiji posluje i zarađuje na lizingu i provizijama, odnosno na iznajmljivanju radnika.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ističu da je to vrlo nehuman čin prema ljudima u vreme pandemije, pružaju punu podršku otpuštenim radnicima i traže preispitivanje odluka o otkazivanju njihovih ugovora o radu.

Ujedno pozivamo najširu demokratsku javnost na javnu raspravu o preispitivanju uloge agencija za zapošljavanje i njihovoj svrsi, jer one posluju sve više kao paraziti, a ne kao servisna usluga u skladu sa namenom i pravno pozitivnim propisima, navodi „Sloga“.

Taj sindikat ističe da se rad agencija za zapošljavanje uprkos zakonu otrgao kontroli, jer se upravo na ovakvim primerima vidi da radnici nemaju zaštitu institucija i vlasti, koje bi trebalo da im pomognu i da štite njihova Ustavom garantovana radna prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare