Foto: Shutterstock

U otvorenom pismu koje je danas ministru rada Zoranu Đorđeviću uputio predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić, navodi se da zaposleni "Grafoprometa", od kojih su 18 invalidi a 13 lica sa posebnim potrebama, posle 30 godina postojanja tog preduzeća nisu u mogućnosti da prehrane sebe i svoje porodice.

Sindikat je naveo da „Grafopromet“ nije dobio sredstva predviđena Programom ekonomskih mera Vlade, odnosno tri minimalne zarade za sve zaposlene, jer se ovaj program odnosi samo na privatna preduzeća.

„Kako u Srbiji postoji 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, od čega je 16 preduzeća u državnom vlasništvu ,a ostala su privatna, radnicima ‘Grafoprometa’ je neshvatljiva podela koju je država učinila i novac dala privatnim preduzećima, a nije preduzećima koja su u njenom vlasništvu“, navodi se u pismu.

Sindikat je pitao da li to znači da ta preduzeća u državnom vlasništvu ne treba da postoje.

„Takvom uredbom, ovih 16 preduzeća je isključeno iz mogućnosti dobijanja povoljnih kredita. Posebno ovom stanju doprinose i milionski dugovi koje državne institucije imaju prema Grafoprometu za realizovane poslove“, navodi se u pismu.

U Savezu samostalnih sindikata Kragujevca smatraju da obustavljanje postupka Javnog poziva za dodelu sredstava preduzećima ove delatnosti, za poboljšanje uslova rada, uz obrazloženje da Ministarstvo finansija nema novac, biće za radnike ovog preduzeća „konačni znak“ da država odustaje od postojanja ovih preduzeća u državnom vlasništvu.

„Potpuno je neprihvatljivo razdvajanje radnika na one koji rade u državnom i privatnom preduzeću, a posebnu težinu ima činjenica da većinu zaposlenih čine osobe sa invaliditetom“, ocenili su u saopštenju.

Sindikat od ministra Đorđevića traži da hitno iznađe sredstva i pomogne „Grafoprometu“, kako su naveli, bar toliko koliko je pomoć data privatnim preduzećima iste delatnosti ili da saopšti kakve su namere države prema ovim preduzećima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare