Ranka Savić Foto: Medija centar

Kriza izazvana epidemijom koronavirusa je pokazala da društvo počiva i zavisi od sveta rada i da njegovi interesi moraju da budu prioritet u svim sferama, a posebno u raspodeli bogatstva i uticaja, ukazala je danas Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u Prvomajskom proglasu.

„Naš, radnički praznik 1. maj ove godine obeležavamo i proslavljamo u vanrednom stanju, zabrinuti za svoje i zdravlje naših bližnjih, zabrinuti za elementarnu egzistenciju, za svoju i budućnost naše zemlje. Кorona kriza je promenela svet i pokazala svu sebičnost i nedostatke savremenog društva i jasno ukazala da svet više neće i ne sme da bude isti“, istakla je predsednica tog sindikata Ranka Savić.

Dodala je da „sav teret korona pošasti izneli su radnici iz zdravstva, komunalnih službi, trgovine, vojnici koji savesno, odgovorno i pre svega ljudski obavljaju svoj posao i spasavaju naše živote i njima dugujemo i izražavamo veliku zahvalnost“.

„Radnici i njihove porodice snose posledice otpuštanja, smanjenja plata i nebrige poslodavca koji, ponovo, pokušavaju da svoje poslovne promašaje socijalizuju i svale na ledja radnika i gradjana. Na nama je da jasno i glasno kažemo da više ne pristajemo da se preko radničkih ledja rešavaju svi problemi društva, da bezuslovno zahtevamo da radnici i svi ljudi koji žive od svog rada postanu prioritet i zauzmu mesto koje svojim radom i zaslužuju“, kazala je Savić.

Dodala je da su radnička prava, dostojanstvo rada i kvalitet života gradjana jedina merila uspešnosti svake vlasti, a na radnicima i sindikatima je da se za to izbore.

Predsednica ASNS je uputila poziv radnicima i sindikatima da se udruže i izbore „za dostojanstvo rada i radnika, plate koje zaslužuju, promenu radnog zakonodavstva koje će štititi radnike, a ne kapital, da se radnici, a ne tajkuni pitaju i odlučuju o svim pitanjima od kojih zavisi i koja utiču na svet rada“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar