Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aerodrom "Nikola Tesla" otpušta 1.000 zaposlenih i ukida službu saobraćaja, a sve poslove opsluživanja aviona i putnika Er Srbije, koji obavlja 60 odsto prometa, preuzima kompanija Menzis eviejšn (Menzies Aviation), koja bi trebalo da preuzme i zaposlene, saopštila je danas Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS).

Koncesionaru, kompaniji „Vansi erports“ ostaju samo zgrada i građevinske mašine, što je, prema oceni ASNS, možda i svođenje na pravu meru, „jer je višemesečni haos od prošle godine najbolji dokaz da Vansi nema kapacitet ni znanje da obezbedi normalan saobraćaj i elementarnu izvesnost putnicima“.

Problem je što se sve ponovo rešava preko leđa 1.000 najstručnijih radnika, koji jedini u Srbiji imaju sve licence za rad u delatnosti vazdušnog saobraćaja i koji, što je navažnije, znaju svoj posao. Uz najgrublje kršenje zakona, oni se teraju u drugu firmu, ukazuje ASNS.

Pročitajte još

Sindikat konstatuje da, iako se u ovom slučaju radi o klasičnom tehnološkom višku, zloupotrebom zakona, a sve da ne bi isplatili otpremnine, pod pretnjom ostajanja bez posla, zaposleni se prisiljavaju da pređu u Menzies Aviation Srbia, a da ni sindikat ni zaposleni, osim uopštenih fraza, nemaju osnovne informacije o novom poslodavcu, radnim uslovima, poslovima koje će obavljati, zaradama i njihovoj budućnosti.

Aocijacija je ukazala da će prava svojih članova zaštititi svim mogućim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima i upozorila državu, pravosuđe i javnost da se najbezobzirnijem kršenju zakona stranih kompanija, i to bez ikakvih posledica, čak i uz pomoć određenih državnih organa, jednom zauvek mora stati na put.

BONUS VIDEO Koja su prava putnika i šta raditi kada ostanete bez kofera na Aerodromu Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare