Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je u Novom danu da još uvek nije napravljen i potpisan sporazum sa vlastima Grčke o ulasku turista iz naše zemlje tokom predstojeće letnje sezone, ali je napomenuo da su razgovori u toku i da postoji obostrani interes da do takvog sporazuma dođe. "Možemo računati da je dogovoreno tek kada potpišemo neki sporazum sa Grčkom", istakao je on.

Podsetimo, pre nekoliko dana mnoge građane je obradovala najava da ćemo ovog leta uprkos pandemiji možda ipak moći da putujemo u Grčku. Međutim, onda je ta vest demantovana, a najavljeno je da bi putovanje moglo biti omogućeno uz određene uslove i protokole koji tek treba da se usaglase.

Povezane vesti:

Seničić precizira da svi detalji sa grčkim vlastima tek treba da se dogovore, kao i da je najvažnije da se oni vode i da idu u dobrom pravcu.

„Kompletna inicijativa vezana za sastanke nadležnih institucija dveju država došla je iz privatnog sektora. Malo je nesrećno sročeno to saopštenje, jer je neko shvatio da je memorandum potpisan, a neko je shvatio da je razgovarano na temu toga šta će se usaglasiti. Ono što mi znamo je da je razgovarano o mogućnosti da se uđe (u Grčku)“, naveo je Seničić za N1.

„Suština dogovora je da znamo unapred da će granice Grčke biti otvorene ove godine za naše turiste, od početka do kraja sezone, da nemamo situaciju kao prošle godine da se to menja iz dana u dan i da u jednom trenuitku možemo da putujemo, a da posle deset dana bude zatvorena granica“, kazao je Seničić.

Prema njegovim rečima, u razgovorima se pokušava postizanje dogovora oko uslova otvaranja granice.

„Možemo računati da je dogovoreno tek kada potpišemo neki sporazum sa Grčkom. Međutim, iz razloga što je epidemiološka situacija eskalirala u Srbiji, a onda i u Grčkoj, zaustavljen je protok svih onih koji su želeli da putuju, a koji su van Evropske unije. I to je bilo vrlo restriktivno. Dakle, ne postoje garancije u ovim uslovima, ali ako se napravi sporazum, a ka tome se ide, i o tome je razgovarano, to će biti omogućeno“, objašnjava Seničić.

On dodaje da se razgovara i dokumentima koji bi bili potrebni za ulaz u Grčku, a to je sertifikat o vakcinaciji, koji bi trebalo da bude jedinstven na granicama obe zemlje.

„To će biti prednost za one koji su bili vakcinisani. Odmah da kažem da to neće biti jedini uslov, očekuje se da alternativa tome bude ili negativan PCR test ili negativan antigenski test. To je brzi test, koji je daleko jeftiniji, i on može da se radi na samom graničnom prelazu, i to bi bilo jednostavnije i lakše“, rekao je on.

Seničić je naveo da je tokom razgovora sa grčkim vlastima konstatovano da postoji veliko interesovanje i sa jedne, i sa druge strane.

„Možemo da računamo da će to dogovora doći, ja sam siguran u to. Kada bi se to uradilo do marta, to bi bilo idealno“, zaključio je Seničić.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar