Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video-linka sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Jan Kes Martejnom o novom aranžmanu savetodavnog karaktera, koji će biti potpisan sa ovom međunarodnom institucijom, usmerenom na sprovođenje i završetak strukturnih reformi i očuvanje postignute fiskalne stabilnosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predsednica vlade izvestila je šefa Misije MMF-a da su u prvom kvartalu ove godine postignuti bolji rezultati od planiranih budžetom za 2021. godinu. S obzirom na to, očekuje se, kako je objasnila premijerka, da će Srbija postići projektovani godišnji rast od šest odsto, zahvaljujući, pre svega velikim kapitalnim projektima i ulaganjima u infrastrukturu.

Kada je reč o privrednom rastu u 2021. godini, Martejn je istakao da je Srbija pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije, stabilnost i mogućnost brzog oporavka. Ocenio je i da su u prošloj godini ostvareni rezultati bolji od očekivanih, zahvaljujući paketu ekonomske podrške privredi.

Ono što nas očekuje u narednom periodu, a što će biti i okosnica novog aranžmana, je reforma javnih preduzeća i nastavak reforme Poreske uprave, naveo je Martejn.

Predsednica vlade izvestila je šefa Misije MMF-a, da je Srbija već ostvarila prvi korak u reformi javnih preduzeća, usvajanjem Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, a da sledi i usvajanje akcionog plana.

Navodeći da će i druga polovina godine biti puna izazova, sagovornici su se saglasili da je važno pronaći najbolji balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema i privredne aktivnosti i očuvanja ekonomije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar