Podeli
alergija na pčele i ose
Foto:EPA-EFE/SANDER KONING

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) izrazio je žaljenje što u ovoj fazi epidemije pčelari stariji od 65 godina u mestima preko 5.000 stanovnika i od 70 godina u manjim mestima, neće moći u pčelinjake, objavljeno je na njihovoj službenoj internet stranici.

“Iako smo na startu epidemije dobili podršku i ministra poljoprivrede i predsednice Vlade Srbije da stariji mogu na pčelinjake pod strogim uslovima tok epidemije je brzo postao takav da se to više ne može dozvoliti”, saopštio je SPOS.

SPOS žali zbog ovakve odluke koja će izazvati katastrofu na mnogim pčelinjacima i traži pomoć države takvim pčelarima posle završetka epidemije.

“Pozivamo sve pčelare starije od kritičnih godišta da probaju da nađu nekoga ko će im uraditi makar nužne poslove na pčelinjaku, a mlađe pčelare da pokažu solidarnost i pomognu starijima”, saopštio je SPOS.

Pčelari ispod granice 65, odnosno 70 godina, mogu normalno na pčelinjake i van i u toku policijskog časa, podseća SPOS, samo prethodno moraju da pošalju zahtev nadležnima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram