Aleksandar Šapić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je, na današnjoj konferenciji za štampu, da on ne bi prihvatio preporuku gradskog ombudsmana da se umanjenje računi za grejanje. Ako građani neće da plate 15 dana bez grejanja - ono treba da poskupi, smatra prvi čovek Beograda.

„Ja sam rekao šta mislim, ali možda odbornici budu suprotnog mišljenja i ta se odluka prihvati. Mislim da, ukoliko se ta preporuka prihvati, onda moramo da uvedemo tržišna pravila. Nećete da platite prvih 15 dana, zato što nije bilo grejanja, dobro, u redu… Ali onda će da bude i tržišna cena. Rekao sam šta mislim, ali ukoliko skupštinska većina bude mislila drugačije – donećemo je“, kazao je Šapić.

Aleksandar Šapić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećamo, udruženja potrošača ranije su isticala kako graađani koji su ostali uskraćeni za grejanje zbog toga što je grejna sezona pomerena sa 15. oktobra na 1 novembar, imaju pravo na žalbu, pa i umanjenje računa od oko osam odsto. Iako „Beogradske elektrane“ za ovakve žalbe nisu želele ni da čuju, Ombudsman grada Beograda smatra da računi treba da se umanje.

„Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane dužno je da kupcima toplotne energije za grejanje stambenih i poslovnih prostorija u periodu za koji nije pružilo uslugu, umanji cenu u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, koja se odnosi na obračun i plaćanje cene za isporuku toplotne energije i Odlukom o cenama toplotne energije“, saopštio je Ombudsman grada Beograda.

Kako stoji u objavljenom mišljenju gradskog zaštitnika prava građana Miljka Valjarevića, Beogradske elektrane su bile dužne da kupcima isporuče toplotnu energiju za grejanje počev od 15. oktobra 2022, kao prvog dana grejne sezone.

PROČITAJTE JOŠ

„Beogradske elektrane su bile dužne da blagovremeno, odnosno pre početka grejne sezone, iniciraju izmenu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, ako su za to postojali razlozi“, ukazao je Ombudsman.

BONUS VIDEO Rasprava o Šapiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare