Srpski prevoznici će biti u gubicima od 700 miliona evra

Podeli:
Foto:Vesna Lalić

Ukupni gubici u svim vidovima transporta u Srbiji u martu mesecu, usled epidemije koronavirusa, procenjuju se na oko 120 miliona evra. Očekuje se da će do kraja godine gubici prevoznika premašiti 700 miliona evra.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović napomenula je nedavno da, pošto putnički saobraćaj u Srbiji ne funkcioniše, postoje „neverovatni gubici koji će se tek videti u putničkom drumskom i vazdušnom saobraćaju“, kao i da je reč o „gotovo 700 miliona evra štete u transportu do kraja godine“.

U Ministarsvu saobraćaja za Nova.rs pojašnjavaju da je reč o proceni gubitaka za sve vidove transporta do kraja 2020. Trenutne štete, pak, iznose 120 miliona evra.

Ukupni gubici u svim vidovima transporta u Srbiji u martu mesecu, usled epidemije zarazne bolesti Kovid-19, procenjuju se na oko 120 miliona evra“, kažu za Nova.rs u Ministarstvu saobraćaja. 

U vazdušnom saobraćaju se dosadašnji gubici zbog obustave međunarodnih komercijalnih letova i drastičnog pada broja putnika procenjuju na oko 40 miliona evra.

Foto: TANJUG/TANJA DROBNJAK/bs

„Poređenja radi, 22. marta 2019. godine bilo je 14.900 putnika, a 22. marta 2020. godine 71 putnik u vazušnom saobraćaju“, ističu u ministarstvu.

U teretnom međunarodnom drumskom saobraćaju, kako navode, prihodi su smanjeni za oko 50 odsto, jer se dvostruko produžilo vreme transporta, a dosadašnji gubici procenjuju se na oko 40 miliona evra.

„U putničkom autobuskom saobraćaju, unutrašnjem i međunarodnom, dosadašnji gubici se procenjuju na oko 28 miliona evra. Dodatno, procenjuje se da će zbog smanjenog saobraćaja na auto-putevima se smanjiti i prihod od putarina za oko 7,5 miliona evra“, navode sagovornici Nova.rs

U železničkom saobraćaju, dosadašnji gubici u putničkom i kargo saobraćaju procenjuju se ukupno na oko 1,5 miliona evra.

„U vodnom saobraćaju, u teretnom transportu za sada nema gubitaka, a dosadašnji gubici u putničkom saobraćaju, zbog otkazivanja kruzera i s tim povezanog smanjenja prihoda na obali, procenjuju se na ukupno oko tri miliona evra“, navode u Ministarstvu saobraćaja.

Do kraja godine ukupni gubici u svim vidovima transporta, prema procenama, mogli bi da premaše 700 miliona evra.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„U tome će najveće učešće imati drumski saobraćaj, zbog obustave putničkog saobraćaja, teretnog međunarodnog saobraćaja i manje naplate putarina  i vazdušni saobraćaj – zbog obustave međunarodnih letova“, objašnjavaju u ministarstvu.

Prve, preliminarne procene štete u vazdušnom saobraćaju kreću se oko 190 miliona evra, a u drumskom saobraćaju oko 550 miliona evra, od čega oko 160 miliona evra u drumskom prevozu tereta, oko 360 miliona evra u putničkom autobuskom saobraćaju i oko 30 miliona evra usled manjih prihoda od putarine.

U vodnom saobraćaju, gubici se procenjuju na oko devet miliona evra, a u železničkom saobraćaju (i putničkom i teretnom) na oko 23 miliona evra.

Šta je sa zaposlenima

Ukupno u oblasti saobraćaja, računajući sve vidove saobraćaja, prema podacima resornog ministarstva, radi oko 120.000 ljudi. Na pitanje šta se dešava sa zaposlenima, sagovornici Nova.rs ističu da su preduzeća u ovom sektoru organizovala svoj rad u skladu sa preporukama Vlade u uslovima epidemije COVID-19.

„Deo transportnog sektora koji se bavi prevozom putnika je uglavnom obustavio rad, dok su preduzeća koja se bave prevozom tereta u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju i te kako aktivna i zaslužna što u uslovima epidemije koronavirusa ne nedostaje najvažnijih namirnica u prodavnicama, lekova u apotekama i bolnicama i sirovina u fabrikama koje rade. Podsećamo da je u vazdušnom saobraćaju, od uvođenja vanrednog stanja do 14. aprila prevezeno 11.722 naših građana koji su se vratili u Republiku Srbiju, kao i oko 1.500 tona humanitarne pomoći i medicinske opreme“, ističu u Ministarstvu saobraćaja.

Preduzećima koja posluju u oblasti građevinarstva i saobraćaja dostupan je državni program mera podrške privredi, u okviru koga su i poreski podsticaji i pomoć zaposlenima, kao i dostupni krediti.

U Ministarstvu saobraćaja ne isključuju mogućnost da uslede i dodatne mere. U tu svrhu, kako kažu, svakodnevno se prikupljaju i analiziraju podaci u oblasti saobraćaja ali i građevinarstva.

„U martu je upućen poziv građevinskim firmama, udruženjima i komorama da ministastvu dostave  svoja mišljenja, predloge i trenutno stanje, kako bi druge mere, pored već pomenutih, koje budu donošene u narednom periodu, bile što kvalitetnije pripremljene“, navode u Ministarstvu saobraćaja.