Foto: AP Photo/Emilio Morenatti, Shutterstock

"Sankcije EU ruskim naftnim kompanijama, koje stupaju na snagu 15. maja, nameću pitanje kako prevazići novonastale probleme sa radom Naftne industrije Srbije, kao i drugih energetskih kompanija, u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta", kaže za Infobiz Željko Marković, lider za sektor energetike i resursa u kompaniji Dilojt ( Deloitte). Rešenja, dodaje - ima više.

Dok se u Evropskoj uniji razmatra peti paket sankcija i naftni embargo za Rusiju, još nije poznato kako će na snabdevanje Srbije energentima i rad NIS-a uticati i prethodni set kaznenih mera. Željko Marković, lider za sektor energetike i resursa iz Dilojta govorio je za N1 o poslovanju Naftne industrije Srbije, mogućim problemima u snabdevanju naftom i gasom, ali i rešenjima.

PROČITAJTE JOŠ

„Jedno od rešenja je preuzimanje tih kompanije od naše države putem nacionalizacije a potom restitucije, može da bude otkupljivanje tog paketa akcija od Rusa, mada i to može da bude u EU tumačeno kao kršenje sankcija, jer tako finansirate rusku vladu“, navodi Marković.

On dodaje da su u igri – razne opcije.

„Mi se, naravno, nadamo da neće biti većih pritisaka ali je pitanje je da li će to biti baš tako“, kaže sagovornik Infobiza.

EU primenom sankcija može da oteža poslovanje NIS-a.

„Već sada neke kompanije u stranom vlasništvu, ne žele da saradjuju sa NIS-om. Čitav spektar stvari se dešava u ekonomskom ratu, gde nema mnogo logike, u sankcijama je pitanje samo kako da minimizirate štetu, jer ona je neizbežna“, ocenio je Marković.

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Anketa: Odmrzavanje cene goriva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar