FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Vodeće ruske novinske agencije prenele su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio jutros, u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod u Srbiji, Balkanski tok, od bugarske do mađarske granice.

Agencija RIA Novosti ovu vest objavila je kao naslovnu na svom sajtu, navodeći da su ceremoniji otvaranja prisustvovali i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Agencija TASS takođe je prenela vest o puštanju u rad gasovoda Balkanski tok, uz napomenu da je ceremoniju direktno prenosio Tanjug.

TAS S navodi reči predsednika Vučića da je puštanje u rad Balkanskog toka najbolji novogodišnji poklon, jer je to projekat koji će Srbiji obezbediti stabilnost i podstaći razvoj domaće infrastrukture, kao i da će postati privlačnija za investitore.

Balkanski tok je deo gasovoda Turski tok, projekta ruskog „Gasproma“ i turskog „Botaša“, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju Balkanski tok.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar