Roditeljstvo u Srbiji je skupo, a nekada ni roditeljski dodatak nije dovoljan da pokrije sve troškove, svih stvari koje su potrebne za dete. Jedna od opcija za roditelje koji primaju ovu vrstu pomoći od države jeste kredit za korisnike roditeljskog dodatka, uz pomoć kojeg mogu da dođu do dodatnih 250.000 dinara.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski najavila je da će iznos roditeljskog dodatka biti povećan, pa će za prvo dete iznositi 500.000, a za drugo 600.000 dinara.

Trenutno, roditeljski dodatak za jedno dete iznosi oko 370.000 i isplaćuje se jednokratno, za drugo 330.000 (24 mesečne rate), za treće 1,97 milion i za četvrto 2,96 miliona dinara (po 120 rata).

Foto:Shutterstock

Iako ovo deluje kao mnogo novca, činjenica je da sve potrepštine koje su neophodne za dete mnogo košta. Stoga, postoje roditelji koji moraju da podignu kredit, a jedina banka u Srbiji koja nudi specijalni kredit za korisnike roditeljskog dodatka je Banka poštanska štedionica.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je vrsta gotovinskog kredita koji s otplaćuje preko tekućeg računa na koji korisnik prima roditeljski dodatak, isključivo u ovoj banci, u jednakim mesečnim ratama i to tako što banka praktično skida novac koji leže na račun po osnovu roditeljskog dodatka.

Pozajmica do 250.000 dinara

Kredit za korisnike roditeljskog dodatka može da se podigne u iznosu od 10.000 do 250.000 dinara, a rok otplate može da bude od šest do 36 meseci.

Pravo na ovaj kredit imaju korisnici roditeljskog dodatka za drugo, treće ili četvrto dete, i to jer se za prvo dete ova pomoć isplaćuje jednokratno, ne u ratama.

Naravno, i pored toga, banka mora da proceni kreditnu sposobnost klijenta.

Kamata porasla, veća je od 9 odsto

Kamatna stopa za ovaj kredit je fiksna i bez ikakvih dodatnih troškova kredota iznosi 8,88 odsto, što je daleko više od 5,46 procenata, koliko je iznosila nominalna kamatna stopa pre dve godine.

A kada se na ovaj procenat dodaju različiti troškovi kredita, dolazi se do konačne kamate od 9,31 odsto.

Primera radi, ko podigne maksimalni iznos od 250.000 dinara, na najduži rok od 36 meseci, na mesečnom nivou plaćaće oko 8.000 dinara.

Foto: Shutterstock

To znači da će na kraju otplate dužnik platiti ukupno nešto više od 285.000 dinara.

Pre dve godine, odnosno pre nego što su kamate skočile, ukupan iznos otplate bio bi oko 270.000 dinara.

Ko ima pravo na roditeljski dodatak?

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete, pod uslovom da je državljanka Republike Srbije i da ovde ima prebivalište. Majka ili otac deteta treba da dostave Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak odmah nakon rođenja deteta, u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je dete rođeno. Kako se navodi na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, nadležnom organu, a ne bolnici, zahtev se podnosi najkasnije do navršenih godinu dana života deteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare