Foto:Shutterstock ; Nova.rs

Restrikcije struje na zimu su veoma izvesne. Naime, struje neće biti dovoljno a veliko je pitanje da li će potrebna električna energija moći da se nabavi iz uvoza. Čak i da viškova na berzama struje bude, EPS nema para niti ima gde da ih pozajmi, kaže za Danas izvor blizak Elektroprivredi Srbije koji je želeo da ostane anoniman.

Sagovornik Danasa ističe da je „potpuno besmisleno da EPS uzima kredite, kako bi kupovao struju po ceni od 750 evra, a prodavao je po 45 evra po megavat- satu“.

„Poslovodstvo EPS-a bi trebalo da izađe u javnosti i predoči potrošačima sa čim mogu da se suoče na zimu i šta su razlozi za to“, ističe Danasov sagovornik.

Sasvim je jasno da će se EPS zbog toga što u ovom trenutku nije u stanju da proizvede dovoljne količine struje u svojim proizvodnim postrojenjima, suočiti sa činjenicom da će morati da je uvozi iz inostranstva. Stručna javnost predviđa da će na zimu EPS-u nedostajati ukupno oko 2,2 miliona kilovat-sati električne energije.

„Shodno aktuelnim cenama struje na berzama to znači da će Elektroprivreda Srbije za nedostajuće količine morati da tokom zimske sezone plati oko 1,5 milijardi evra. U slučaju da se cene povećaju ceh će biti još veći. Ako EPS bude imao taj novac problema sa snabdevanjem strujom neće biti ali ako pak sredstava ne bude, onda su restrikcije neizbežne“, kaže za Danas ekspert za energetiku Velimir Gavrilović.

Prema njegovim rečima EPS sasvim sigurno neće biti u stanju da proizvede dovoljno struje u svojim postrojenjima a razlog za to je nestručno rukovođenje preduzećem u proteklih desetak godina.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Lakićević: Ne zna se da li gore stojimo sa strujom ili gasom, kriza veća u slučaju hladnoće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare