Foto:shutterstock by bibiphoto; shutterstock

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto, saopštila je NBS. Ovo je četvrti mesec zaredom da centralna banka ne povećava kamatnu stopu koja se tiče visine rate korisnika kredita sa promenljivom kamatnom stopom.

Inače, referentna kamatna stopa utiče na visinu rate kredita u dinarima.

Kako prenosi Tanjug, iz NBS kažu da su na nepromenjenim nivoima zadržane i kamatne stope na depozitne, 5,25 odsto i kreditne olakšice, 7,75 odsto.

Pročitajte još

Objasnili su da je odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja sredinom naredne godine.

Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta, kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO Prof. dr Svetlana Popović Da li odabrati fiksnu ili varijabilnu kamatu za kredit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar