Foto: Promo

Jedinstveno mesto koje nazivamo svojim domom treba da nam osigura sve ono što nam je potrebno – odmor, uživanje, atmosferu koja je prilagođena našem ukusu i standardima. Zato je potrebno posebnu pažnju posvetiti svakom detalju, jer detalji čine celinu. Upravo ta zaokružena celina je krajnji efekat naše težnje za savršenstvom. Sobna vrata svojim estetskim i funkcionalnim osobinama upotpunjavaju ukupan doživljaj doma.

Različite su forme u kojima se sobna vrata izrađuju i nude na našem tržištu. Koji je to efekat koji želite da postignete? U kom stilu ste opremili svoj dom ili želite da promenite ili oplemenite već postojeći? Moderan stil koji dozvoljava obilje detalja, klasičan stil koji je umeren i elegantan, mešavina stilova, sve ovo i još mnogo više vam je na dohvat ruke. Potrebno je da ste sigurni u svoje želje i potrebe i tada je sam izbor sobnih vrata vrlo jednostavan.

Potrebno je znati da su savremena tehnološka dostignuća omogućila da se sobna vrata izrađuju u vrlo širokom spektru boja i nijansi, zahvaljujući velikom izboru kvalitetnih premaza. Lak ili mat? Jednobojna? Dezenirana? Uživajte u biranju.

Površine su važne jer apsorbuju ili reflektuju svetlost. Prostor čine vizuelno prostranijim ili ga smanjuju. Daju dašak topline i onaj prepoznatljivi, rustikalni, domaćinski ugođaj. Tako treba da pazite da li će površina vaših novih sobnih vrata biti glatka, reljefna, kombinovana sa staklom. Ili od materijala koji vam pomaže da postignete potpunu ravnotežu između površine sobnih vrata i svih ostalih površina u kući ili stanu.

Kada zamislite vaša savršena sobna vrata, da li su ivice krila i dovratka ravne? Oštre? Zaobljene, elipsoidne ili lučne? Možda profilisane? Ponovo se vraćamo na početak – a to je stil.

Kada je u pitanju način otvaranja i zatvaranja sobnih vrata, ima nekoliko faktora koje je neobično važno razmotriti a ne samo uzeti u obzir. Koje su to prostorije koje odeljuju sobna vrata? Koliko prostora ima da bi se sobna vrata mogla kvalitetno otvarati i vršiti svoju primarnu funkciju? Želite li da postavite jednokrilna ili dvokrilna sobna vrata? Možda klizna, ona sa krilom ispred zida ili u samom zidu, harmonika vrata ili neki drugi tip sobnih vrata koji ste sami osmislili.

Ukoliko ste ljubitelj drveta a puno, masivno drvo nije moguće postaviti u vašem životnom prostoru iz nekog razloga, rešenje za vas su sobna vrata koja na zvršnom sloju imaju furnir. Furniri su na našem tržištu sveprisutna kategorija, bilo da se radi o debljini, kvalitetu, boji, teksturi, vrsti drveta. Potrudite se da potražite odgovarajuće furnire – jedan ili više njih i uporedite ih. Neki će vam se sigurno svideti.

Foto: Promo

Sobna vrata su upravo savršena podloga za različite dodatke. To mogu biti stakleni umeci, jednobojni ili vitrage.Uukrasne lajsne, detalji od nerđajućeg čelika, inkrustacije u drvetu i slično, što vam već zadovoljava prohteve.

Ukoliko je minimalizam ono čemu težite, za vas su sobna vrata sa skrivenim okovima – šarkama. Svedena, ravnih linija, u ravni sa okolnim zidovima i prostorom, sa ili bez dodataka, na primer sa ogledalom jer za njega nema dovoljno prostora u minijaturnom predsoblju. Ovakvih ideja ima na pretek, odaberite svoju u kojoj ćete dugo uživati.

Bez obzira da li želite laminatna, futnirana, staklena, aluminijumska, staklena, sobna vrata od punog drveta, visokog sjaja, ona izrađena od kombinacije različitih materijala, neka dizajnerska, najvažnije je da poznajete prirodu materijala od kojih su sobna vrata napravljena i u skladi sa tim se prema njima ophodite. Nisu svi materijali jednako otporni na udarce, na promenu temperature, vlagu, hemikalije i hemijske uticaje i sunčevu svetlost.

Pošto je osnovna uloga sobnih vrata da fizički razdvajaju prostorije stambenog prostora u manje zasebne celine ovim je izazov pravilnog izbora istih veliki. Ne treba ih doživljavati kao barijeru koja deli dva ili više svetova. Naprotiv. Kada otvorite sobna vrata, šta vas čeka sa druge strane? Ili ko? U susret kom životnom izazovu ćete kročiti? Pokušajte da sobna vrata sagledate iz neke nove, bolje perspektive. Svim sobnim vratima potrebno nije svakodnevno čišćenje, nega i održavanje. Ali ipak, naviknite svoje ukućane da je nepoželjno zalupiti sobna vrata, iz nekoliko razloga. Vrlo civilizacijski orijentisanih. Naučite da poštovanjem sobnih vrata podižete kulturu stanovanja na mnogo viši nivo.

Ukoliko imate poteškoća da se odlučite i izaberete ona prava, idealna sobna vrata za svoj dom, sajt mirandre.com može vam u tome pomoći. Samo proverene informacije i vrhunski kvalitet je ono što vam sajt mirandre.com nudi. Distributivni centri, prodavnice već gotovih sobnih vrata, galerije, generalna zastupništva inostranih proizvođača ako ste ljubitelj brendova. Ali isto tako i radionice u kojima možete poručiti da vam se izrade nova sobna vrata po vašim dimenzijama, željama ili potrebama. Tamo gde možete izabrati baš sve, od modela, materijala i boje. Na ponudu i izbor sobnih vrata sa mirandre.com uvek možete računati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar