protest frilensera
Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Na poslovima u IT sektoru u Srbiji raste broj žena i njihove plate, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje IT kandidata "HelloWorld" (Infostud).

Kroz istoriju tehnologije IT industrija nije bila preterano naklonjena ženama, ali se situacija na tržištu rada menja s obzirom da je, prema podacima sajta „HelloWorld“, svaki treći kandidat koji je u potrazi za poslom pripadnica lepšeg pola.

U pogledu plata i dalje postoji jasna razlika pošto samo 15 odsto žena zarađuje iznos veći od 2.000 evra, dok skoro duplo više muškaraca zarađuje isti iznos, navedeno je u saopštenju.

Informacione tehnologije su najbrže rastuća industrija i kao takva susreće se sa ogromnim deficitom kvalitetne radne snage. Kako kompanija Majkrosoft procenjuje broj zaposlenih u ovoj industriji mogao bi do 2025. da poraste do 120.000 ljudi, što bi značilo da će se i veći broj žena odlučivati za ulazak u svet Infomaciono kumunikacionih tehnologija.

Kada je reč o IT tržištu, prva asocijacija su visoke plate.

U odnosu plata između muškaraca i žena, možemo videti jasan disbalans, navodi se u saopštenju.

Čak 40 odsto kandidata ženskog pola zarađuje iznose do 1.000 evra.

U prilog tome govori i situacija da je veliki broj žena u IT-u sa malim radnim iskustvom, čak 55 odsto juniora, mediora 43 osdto i samo dva odsto seniora.

Da je dosta dama bez radnog iskustva prikazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkurišu za praktikanta u IT-u.

Istraživanje „Puls Srpske IT zajednice“ u pogledu zadovoljstva radnim mestom pokazuje da je 82 odsto ispitanika izrazilo zadovoljstvo svojim poslom.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se uzme ovaj podatak u obzir onda se može videti da je velika većina zadovoljna, a na zadovoljstvo definitivno i utiču beneficije zaposlenih u IT-u.

Postavlja se pitanje „šta motiviše dame u tehnologiji?“.

U pogledu toga koje beneficije su im najvažnije i kod muškaraca i kod žena prva tri mesta rezervisana su za fleksibilno radno vreme, rad od kuće kao i edukacije i obuke.

Kako dame navode prvi i osnovni razlog za promenu posla je viša zarada, zatim izazovniji projekti i ono što je bitno jeste tzv. work/life balans, odnosno da se njihovo radno angažovanje završava nakon predviđenih osam sati i da nakon toga imaju vremena za porodicu i prijatelje.

Najtraženije pozicije među ženama su: Quality Ašurance,

Software Developer, IT Project manager, Automation QA Engineer i Java Developer.

Da je veliki broj kandidata sa malim ili bez radnog iskustva pokazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkuriše za praktikanta u IT-u.

U odnosu na muškarce, zanimljivo je da dame više preferiraju menadžerske pozicije, te ne čudi da je u prvih pet najtraženijih upravo pozicija IT prodžekt menadžera.

Pored toga, mlade dame nisu preterano zainteresovane za programiranje te se zbog toga odlučuju za pozicije poput QA inženjera ili Quality Ašurance-a.

BONUS VIDEO: Perkov i „Ozbiljni stručnjaci“: Sajber dejstva su sastavni deo ovog rata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)