životni standard plate
Foto: Profimedia.rs

Najveći deo stanovništva još ne oseća boljitak, iako su neto zarade u 2019. realno porasle za 8,5 odsto, slažu se ekonomisti, sindikalci i predstavnici udruženja potrošača.

Iako je prosečna decembarska plata prešla „granicu“ od 500 evra, a ukupan realni rast zarada u 2019. dostigao 8,5 odsto, najveći broj zaposlenih još ne može da oseti značajniji pomak životnog standarda i kupovne moći.

Ekonomista Saša Đogović za Nova.rs kaže da razlog leži u tome što značajan broj radnika platu zarađuje u radno intenzivnim delatnostima, gde zarade nisu visoke, pa je zato i efekat povećanja zarada u 2019. tek „sitan pomak u standardu građana“.

„O tome svedoči i podatak da je u 2019. medijalna zarada, do koje primanja ostvaruje polovina zaposlenih u Srbiji, bila 44 530 dinara ili oko 378 evra“, napominje Đogović.

Prema njegovim rečima, ukoliko je cilj države podizanje životnog standarda građana, onda mora da napraviti zaokret od nekritičkog subvencionisanja radno intenzivnih kapaciteta stranih investitora ka podršci domaćoj privredi, kroz smanjenje opterećenja za privatni i korporativizaciju upravljanja u javnom sektoru.

Potrebno više od pukog preživljavanja

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović za Nova.rs kaže da, uprkos povećanju zarada, plate i dalje nisu dovoljne da zadovolje potrebe van najosnovnijih kategorija potrošačke korpe, poput nabavke hrane i plaćanja komunalija.

„Potrošač je socijalno biće, koje pored pukog preživljavanja želi i da nabavi novu garderobu, da poseti bioskop ili pozorište, ukratko želi ‘nešto više’ do čega još nismo došli“, ocenjuje Papović.

plate životni standard
Foto:Profimedia.rs

 

Život je daleko od potrošačke korpe

Najsvežiji podaci o vrednosti potrošačke korpe Ministarstva trgovine kažu da je prosečna korpa u novembru 2019. vredela 71.434 dinara a minimalna 37.049 dinara.

„To znači da polovini zaposlenih u Srbiji, koji primaju manje od 44.530 dinara medijalne zarade nedostaje 30 hiljada dinara do prosečne korpe“, izjavio je potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Dušan Vuković za Nova.rs

Ovaj sindikat ima i sopstvenu potrošačku korpu koja, prema Vukovićevim rečima, „počiva na realnim potrebama tročlane porodice i trenutno vredi 100.000 dinara“.

plate životni standard
Foto:Profimedia.rs

„Kada se u obzir uzmu ‘državne’ minimalna i prosečna korpa, kao i naša sindikalna, možemo samo da zaključimo da su primanja radnika danas zaista nešto veća, ali su i dalje nedovoljna za pokrivanje stvarnih troškova života“, rekao je Vuković.