Foto:EPA-EFE/Gyorgy Varga

Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Kosova Besian Mustafa najavio je da će raspored kretanja za poljoprivrednike koji imaju identifikacioni broj gazdinstva, samo za rad na sopstvenim imanjima, biti od 6 do 20 časova, naveo je portal Koha, a preneo KoSSev.

„Poljoprivrednici koji imaju identifikacioni broj gazdinstva moći će da rade na svojim farmama i prelaze iz opštine u opštinu samo radi obavljanja neophodnih poslova, izuzev u žarištima infekcije. Da bi se kretali, poljoprivrednici moraju uvek da imaju sa sobom potvrdu o registraciji gazdinstva, Aneks 1 sertifikata, odnosno podatke registrovanog gazdinstva i ličnu kartu“, rekao je Mustafa.

Zaposleni na tim gazdinstvima moraće da imaju „potvrdu o slobodnom kretanju“, koju ispunjava vlasnik farme naveden u potvrdi o registrovanju gazdinstva.

„Potvrda o slobodnom kretanju može se preuzeti na Internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja mbpzhr-ks.net“, naveo je Mustafa.

On je najavio da su uspostavljene NACE šifre radnih dozvola za sve privredne subjekte u lancu uzgajanja, berbe i prerade hrane.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja u ponedeljak je uvelo nove mere regulisanja kretanja građana starijih od 16 godina.

Prema odluci, koja bi sutra trebalo da stupi na snagu, građani će moći da se kreću 90 minuta u toku dana, u utvrđenim vremenskim intervalima, na osnovu pretposlednjeg matičnog broja na kosovskim ličnim kartama.

Odlukom vlade određene su i kazne ukoliko se ne poštuju mere.