Foto: N1

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić izjavila je za N1 da se najavljenim udruživanjem Telekoma i Telenora, pokušava da se "ovo malo slobodnih glasova utiša koliko god je moguće". Takav plan je, prema njenim rečima, nepošten, zloupotreba prava i protivzakonit.

N1 je imao uvid u plan u kojem se navodi da će se Telekom Srbija udružiti sa Telenorom, češkog tajkuna Petra Kelnera, kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto. Tako bi, smatraju u Telekomu, onemogućili finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba.

Rakić Vodinelić je u Novom danu TV N1 podsetila da je Telekom, iako se vodi kao akcionarsko društvo, državna firma, jer je 58,1 odsto te kompanije u vlasništvu Republike Srbije, a još 20 odsto u rukama samog Telekoma.

„Upravljačka struktura prati svojinsku, i bez obzira na sva ta tela i organe, Telekomom zapravo rukovodi država Srbija. To je nadležnost Vlade koja je pod patronatom predsednika Republike“, ukazala je Rakić Vodinelić.

Taj državni operater, dodala je gošća Novog dana, sada namerava da privatnom operateru Telenoru, stavi na raspolaganje svoju infrastrukturu, kako bi se na tržištu smanjilo učešće druge privatne kompanije – SBB.

„Mislim da je način na koji je to zamišljenjo nepošten, zloupotreba prava i proitivzakonit“, istakla je Rakić Vodinelić.

Plan je nepošten, navela je Rakić Vodinelić, zato što je u vreme Miloševića došlo do „druge i neprimećene nacionalizacije“ kada je ono što je bila društvena svojina postala državna.

„Držvana firma pomaže privatnoj da uništi treću. Ne može se reći da je to pošteno prema načinu na koji je državna svojina u ovoj zemlji nastala“, ukazala je ona ističući da su društvenu svojinu gradile generacije, i da je ona trebalo da postane javno dobro.

„Nije jasno zašto bi se Komisija proglasila nenadležnom“

Udruživanje Telekoma i Telenora predstavljalo bi i zloupotrebu prava, jer pravni poredak ne pruža pravo pomenutim kompanijama da svojim sporazumom, koji preti da postane monopolski, uništavaju nekog trećeg, ukazala je Rakić Vodinelić.

Budući da pomenuti plan podrazumeva i ustupanje medijskog sadržaja, dolazimo na teren medijskog zakondovastva prema kom medijska koncentracija nije dozvoljena, podsetila je sagovornica N1.

Dodala je da joj nije jasno zašto bi se Komisija za zaštitu konkurencije u tom slučaju proglasila nenadležnom.

„Ako se Komisija oglasi nenadležnom, onda ćemo dobiti ovu gladijadorsku borbu, pa ćemo da vidimo kako će ona da se završi“, kontatovala je Rakić Vodinelić.

Navela je i da javnost u ovom slučaju treba sebi da postavi pitanje „da li je nama lepo da budemo obaveštavani samo sa jedne strane, ili sa više“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare