Foto: privatna arhiva/Saša Đorđević

Oko 500 radnika fabrike "PKC Wiring Systems", koja je od države dobila 14 miliona evra pomoći, dobilo je otkaz u dve ture jer su tehnološki višak, tvrdi samohrana majka iz Smedereva Biljana Jovanović, koja se našla među otpuštenima. Zvanični podaci fabrike, odnosno agencije preko koje su radnici bili zaposleni u toj kompaniji je - 350.

Pišu: Daniela Ilić Krasić/Marko Radonjić

Većina otpuštenih radnika u fabrici je bila zaposlena preko agencije „Trenkvalder“, iz koje navode da su otkazi regularni, bez obzira što većina radnika nije imala pravo na otpremninu ili naknadu sa Biroa, jer nisu radili u kontinuitetu 12 meseci rada, kako zakon nalaže.

Kako je Nova.rs već pisala, više stotina radnika dobilo je otkaz u Fabrici kablova za automobilsku industriju PKC u Smederevu, zbog situacije izazvane koronavirusom i manjka posla. Otkaz je u prvoj turi uručen onima na određeno vreme, za njih oko 150, dok je u drugoj svim radnicima zaposlenim preko agencije na neodređeno vreme otkaz predat 1. maja, o čemu je naš portal već pisao.

U međuvremenu, redakciji se javila i samohrana majka Biljana Jovanović, koja tvrdi da je broj otpuštenih radnika veći od brojki koje su iznete u javnost i tvrdi da je u prvoj turi otpušteno 180 osoba koji su ugovore imali na određeno vreme, a u drugoj više od 300 radnika sa ugovorima na neodređeno.

Biljana, koja kao samohrana majka živi sa sedamnaestogodišnjim sinom nakon što joj je muž preminuo pre tri godine, otkaz je dobila pre skoro mesec dana, a u firmi je radila skoro dve godine. Ugovori su preko agencije „Trenkvalder“ produžavani na šest meseci. Poslednji ugovor dobila je na tri meseca, i važio je do 31. maja.

U međuvremenu, nakon više od 20 meseci rada u proizvodnji u ovoj fabrici, ugovor za stalno nije mogla dobiti jer je u poslednjih šest meseci imala 13 dana bolovanja, zbog problema sa srcem i kičmom, zbog kojih je izostala sa posla.

„Pozvali su me telefonom iz ljudskih resursa, nakon smene, u 18.30 i rekli su mi da sam dobila otkaz. Ja sam srčani bolesnik koji je to teško podneo, jer nam je to bio jedini izvor prihoda. Užasnuta sam, jer sam dobila otkaz danas za sutra, potpisala sam ga i sad mogu na Biro“, kaže ogorčeno Biljana.

Plata je za sina i nju bio jedini izbor prihoda, a osim toga što ima kredit, sada ima problem i da podigne lekove, jer joj zdravstvena knjižica  nije overena zbog odugovlačenja agencije sa potvrdama o proseku primanja. Kaže da nema pravo ni na socijalnu pomoć.

„Zbog novonastale situacije se navodno čeka agencija, a ja 12. maja moram da se javim na Biro, tj. Nacionalnu službu za zapošljavanje. Uz to, ni knjižica mi nije overena. Niti mogu da podignem, niti da kupim lekove koji su mi potrebni“, objašnjava Biljana te dodaje da se oseća kao građanin drugog reda.

Ogorčena je jer radnici nisu zaštićeni, iako je fabrika dobila velike subvencije od države kako bi zaposlila radnike.

„Raspadaš se od posla i sve da završiš i onda dobiješ otkaz i izbace te na kraju na ulicu sa detetom. Ne samo ja, mnogi ljudi je ostalo bez posla i novca kako bi preživeli, a otpuštali su u nekim slučajevima i po dva člana istog domaćinstva“, kaže Biljana.

Grupa radnika iz Smedereva Foto: privatna arhiva/Saša Đorđević

Ovi radnici, praktično, ostali su bez otpremnine, ali i bez naknade za slučaj nezposlenosti koja bi im sledovala preko Nacionalne službe za zapošljavanje i za koju uglavnom nisu imali potreban uslov – godinu dana neprekidnog rada.

Iz agencije „Trenkvalder“, koja je posredovala zapošljavanju u fabrici „PKC“, kažu za portal Nova.rs da su oni pokušali da pomognu radnicima, tako što su kontaktirali i obavestili Nacionalnu službu za zapošljavanje, ali i poslali pitanja ministarstvu „da li nezaposleni mogu da imaju pomoć i da budu uključeni u Uredbu o pomoći“.

„Na svakoj adresi gde smo pisali dobili smo negativan odgovor. Dobili smo zvanično pismo od fabrike PKC da su svi radnici zaposleni preko naše agencije – tehnološki višak. To je zakonski osnov za otkaz ugovora o radu i na osnovu toga smo i pripremili rešenja o otkazu. Ovi radnici jesu zaposleni na neodređeno, ali je otkaz ugovora u skladu sa Zakonom o radu. Onaj ko nema godinu dana rada, nema pravo ni na otpremninu, ni na naknadu. To je nezgodna situacija u svemu tome, nažalost“, kažu iz agencije „Trenkvalder“.

Pojašnjavaju i da je neko imao 12 meseci rada, onda bi bilo potpuno pravedno buniti se, te da otkaz nikako ne može da bude dobar, bio on sporazumno ili zbog tehnološkog viška.

„Mi sada nemamo nijednog zaposlenog u PKC, ali u sličnoj situaciji smo kada je reč o radnicima koje smo zapošljavali u drugim kompanijama. Mi smo ostali bez 2.000 zaposlenih, te sada imamo interno viškove i pravimo program za naše zaposlene, jer su oni sada tehnološki visak, nemamo firme sa kojima sarađujemo“, kažu iz agencije.

Navode da su tražili od nadležnih ministarstava odgovor na pitanje da li neko od radnika može da dobije naknadu od NSZ ili otpremninu, ili da uđu u program državne pomoći za isplatu minimalca. Odgovor je redom bio – negativan.

„Pisali smo i Privrednoj komori Srbije, Inspekciji rada, ali i Vladi, sa pitanjem da li je regularno da otkažemo ugovor za zaposlene koji nemaju pravo na otpremninu, i nemaju pravo na naknadu. Otkazivanje je, kažu, regularno, jer je on tehnološki višak bez obzira koliko ima staža. A to što nema staža znači da nema pravo na otpremninu i nema pravo na novčanu naknadu sa Biroa“, navode iz agencije.

Kako ističu – fabrika subvenciju od 14 miiona evra od države nije dobila za radnike zaposlene preko agencije, već samo za one koje je fabrika sama zapošljavala, bez posredstva agencije.

Zbog situacije u koju su se našli, grupa radnika najavila je tužbu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare