kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

Priča o vozaču iz Kruševca, kome je Poreska uprava razrezala porez kao frilenseru, iako mu sve poreze i doprinose uredno plaća poljska kompanija za koju radi u toj zemlji, otvorila je pitanje bankarskih računa - da li za ovakav rad u inostranstvu zarada treba da mu "leže" na tekući račun u toj državi ili kod kuće, u Srbiji. I ko, uopšte, po zakonu može da ima otvorene račune u bankama van naše zemlje?

U Narodnoj banci Srbije za portal N1 objašnjavaju da propisi vrlo precizno definišu ko može da drži devize na računu u stranoj zemlji, a potpredsednik Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Đerđ Pap navodi da postoje brojne legalne opcije za primanje zarade iz inostranstva.

Pomenuti vozač iz Kruševca žalio se na rešenje Poreske uprave i očekuje pozitivan ishod – da će njegova poreska obaveza biti nula dinara. On je, naime, svoju neto platu primao na račun u Srbiji, želeći da novac učini lako dostupnim svojoj supruzi i detetu. Ovaj građanin mogao je, sudeći prema odgovoru koji je portal N1 dobio od NBS, da – otvori račun i u Poljskoj i tamo prima zaradu.

Pročitajte još:

Ko može da drži novac u bankama u inostranstvu propisano je Odlukom Narodne banke Srbije.

„Odlukom je propisano koji rezidenti mogu držati devize na računu kod banke u inostranstvu slobodno, bez odobrenja Narodne banke Srbije. To su, između ostalog, lica koja se iseljavaju iz Srbije, lica koja imaju državljanstvo Republike Srbije i prebivalište u Republici Srbiji, a imaju i državljanstvo druge države, zatim lica s prebivalištem u Srbiji koja imaju državljanstvo samo Republike Srbije i čiji boravak u inostranstvu nije duži od godinu dana – i to na osnovu radne vize, posebne kategorije viza, boravišne dozvole ili drugog dokumenta kojim se dokazuje, odnosno omogućava ovaj boravak, i slično““, ističu u NBS.

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju da se rezidentom Srbije smatra „fizičko lice koje ima prebivalište u Republici, osim fizičkog lica koje ima boravak u inostranstvu duži od godinu dana“.

Prema ovim navodima, građani Srbije koji rade u inostranstvu, imaju pravo da platu primaju u banci u državi gde su zaposleni. Ako ta država sa Srbijom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, oni neće morati da plaćaju poreze i doprinose u Srbiji, ukoliko im poslodavac plaća ove namete u stranoj zemlji.

Platu, naravno, mogu da primaju i u Srbiji, na račun u ovdašnjoj banci.

Ali…

Đerđ Pap, potpredsednik Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije, za portal N1 objašnjava da građani koji rade u inostranstvu treba da vode računa da li sa tom državom Srbija ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

U protivnom, kako kaže – rizikuju da dva puta plate porez – i u toj zemlji, i u Srbiji.

Opširnije o ovoj temi čitajte na portalu N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar