Foto:Shutterstock

Duže od pet godina ovaj Kruševljanin radi kao vozač kamiona u Evropskoj uniji, za istog poljskog poslodavca, koji mu uredno plaća sve poreze i doprinose na zaradu. Uprkos tome, prema tvrdnji njegove supruge koja se javila redakciji N1 - Poreska uprava u Srbiji razrezala mu je da plati 52.000 dinara poreza za 2017. godinu, računajući da radi po ugovoru o autorskom delu, baš kao i frilenseri.

Da ovaj slučaj nije usamljen, za portal N1 potvrđuje i savetnik za poreze Aleksander Segedi.

„Takvo poresko rešenje je greška. Ranije su ljudi koji rade u inostranstvu Poreskoj upravi prilagali papir da imaju plaćene poreze i doprinose u drugoj zemlji. Sada treba da podnesu žalbu i porez će im biti – nula dinara“, ističe Segedi.

Ovaj problem je, kako pojašnjava, nastao posle zahteva frilensera da poreznici automatski obračunavaju porez što, dodaje – nije moguće.

Pročitajte još:

„Moj suprug radi u inostranstvu od 2017. godine. Vozač je kamiona za poljsku firmu. Tamo je uredno prijavljen, plaća sve poreze i doprinose, ide mu staž“, započinje svoju priču za portal N1 čitateljka iz Kruševca (ime i prezime poznato redakciji).

Ovaj vozač je svoju platu primao u domaćoj banci.

„Otvorio je račun u Srbiji i platu prima ovde, samo zbog mene i deteta, da bismo mi lakše podizali novac. Za sve ovo vreme, banka nam je uzimala ogromnu proviziju svaki put kad novac legne na račun“, navodi naša sagovornica.

Poslodavac, ističe još jednom, plaća sve poreze i doprinose na zaradu njenom suprugu.

„A, u Srbiji smatraju da treba da plati porez i ovde. Tretiraju ga kao frilensera, bez ikakve provere čime se bavi – nije on od kuće vozio kamion, već se vidi svaki put kad je ulazio i izlazio iz zemlje“, ističe ona.

Srbija, inače, ima sa Poljskom ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Aleksander Segedi, savetnik za poreze, objašnjava da građani koji dobiju ovakva poreska rešenja, a imaju uredno plaćene poreze i doprinose u državi sa kojom Srbija ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, treba da podnesu žalbu na takvo rešenje.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati na portalu N1.

BONUS VIDEO Poreska uprava kažnjava i frilensere i pomorce?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare