Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Frilenser koji mesečno zaradi zaradi 1.000 evra moraće prvo da plati 470 evra za tekuću obavezu, pa dodatno ratu reprograma za stari dug, oko 100 evra. Ovo pokazuje računica Udruženja radnika na internetu, koji upozoravaju zašto je sve problematičan najnoviji predlog Vlade Srbije za rešenje duga frilensera. 

Udruženje radnika na internetu objavilo je danas šta sve ne valje u predlogu Vlade i zašto je on i dalje neprihvatljiv za njihove članove. Ističu da Vlada produžavanjem reprograma na 10 godina prikriva činjenicu da prosečan frilenser ne može da otplaćuje svoj dug, plaća tekuću obavezu i obezbeđuje osnovnu egzistenciju zagarantovanu Ustavom

Oni donose i detaljno upustvo kako jedan frilenser možda da izračuna, koliko po najnovijem predlogu, duguje državi.

Prema rešenjima za stari dug koje Poreska uprava bude izdavala od 1. oktobra 2021. godine, navdoe iz ovog udruženja, lice koje u oktobru mesecu zaradi 1.000 evra moraće prvo da plati 470 evra za tekuću obavezu, pa dodatno ratu reprograma za stari dug, oko 100 evra.

Znači, ukupno poresko opterećenje za tog pojedinca, nije samo rata, već i tekuća obaveza i dug zajedno, koji iznose oko 56 odsto primanja. Čak i za lice koje zaradi 500 evra poresko opterećenje iznosi 38 odsto primanja.

Kako plata raste, poresko opterećenje progresivno skače, jer gotovo da nema nikakvih poreskih olakšica predviđenih za period od 1. oktobra.

„Ukinuti su normirani troškovi, koji iznose 35 do 50 odstozarade, zavisno od vrste posla. Dakle, ako se ukinu normirani troškovi, moralo bi se dozvoliti da radnici prikažu svoje stvarne troškove rada, koji ne smeju biti oporezovani jer nisu zarada” navode.

Dalje, dodaje se da neoporezivi iznos zarade nije zamena za normirane troškove.

„Neoporeziv deo uvećan na 32.000 dinara važi samo za dug, ne za obaveze od 1. oktobra 2021. godine. Potpuno je neprihvatljivo da se od ovog datuma taj neoporezivi deo vraća na minimum – 18.300 dinara, a da normirani troškovi potpuno izostaju iz obračuna“ objašnjavaju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar