Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Prvi tramvaj proizveden u fabrici "Simens Mobility" u Cerovcu kod Kragujevca, prošao je sve inspekcijske kontrole i uskoro će krenuti izvoz ovog šinskog vozila u Nemačku, objavljeno je na zvaničnoj stranici Grada Kragujevca.

Tehnički direktor „Simensa“ Eberhard Lange, prilikom današnje posete gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, najavio je da će se u toj fabrici proizvoditi tramvaji za evropsko tržište.

Fabrika Simens kod Kragujevca, u protekle dve godine prošla je proces transformacije od proizvođača komponenti, do proizvodnje kompletnih tramvaja, pojasnio je direktor Eberhard Lange, delegaciji koja je danas posetila fabriku.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

 

On je izrazio očekivanje da će prvi tramvaj, koji je kompletno proizveden u Srbiji, „vrlo brzo otići u svoj novi dom u Nemačkoj“, dodajući da će serijska proizvodnja ovih šinskih vozila biti plasirana na evropsko tržište.

U Simensovoj fabrici kod Kragujevca zaposleno je 857 radnika, a osnovna delatnost kompanije usmerena je na proizvodnju šinskih vozila, komponeniti i inženjering.

#related-news_0

U kompaniji navode da trenutno rade na proširenju magacinskog prostora, administrativnog i logističkog centra. Simens je prošle godine otvorio i novi proizvodni pogon od 11.000 kvadratnih metara, tako da danas ova fabrika posluje na ukupno 36.000 kvadrata.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je da proizvodnja, poput Simensove, generiše ekonomiju, a mladim i obrazovanim ljudima pruža šansu da se profesionalno razvijaju u Srbiji.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

„Ovde radi puno inženjera i kvalifikovanih radnika i to je ono što želimo. Ne želimo da u pogonima imamo samo prostu radnu snagu već kvalifikovane radnike, inženjere, vođe timova i projekata, kako bi naše firme mogle da budu glavni izvođači radova u celom svetu“, naveo je Momirović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, prilikom posete Simensu, rekao je da je ta fabrika „veliki privredni bum i za Kragujevac i za Srbiju“, ocenjujući da mladi inženjeri imaju mogućnost da u svojoj zemlji prate proizvodnju kompleksnog proizvoda na najsavremeniji način, poput njihovih kolega širom sveta.

Delegacija koja je danas posetila Simensovu fabriku kod Kragujevca, zahvalila se menadžmentu ovog nemačkog brenda na stipnedijama koje daje studentima Univerzieta u Kragujevcu i Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar