Foto: Shutterstock

Nakon prikupljenih i obrađenih podataka, danas je objavljena visina prosečne plate u Beogradu za jul koja iznosi 80.000 dinara, što je po prosečnom kursu Narodne banke Srbije oko 700 evra, izjavio je sekretar za upravu Grada Beograda Nikola Prelević posle sastanka sa službenicima iz Sektora za statistiku Grada Beograda, koji se nalazi u okviru Sekretarijata za upravu.

„Po ovim statističkim podacima možemo da zaključimo da su finansijska konsolidacija, koju sprovode Vlada Srbije i Grad Beograd, kao i politika privlačenja stranih investicija omogućile rast privredne aktivnosti, a samim tim i standarda građana Beograda. Prosečna plata u Beogradu danas je 700 evra“, rekao je Prelević i dodao da to pokazuje efikasnost svih reformi koje su sprovođene u prethodnom periodu.

Prelević je istakao i da je ovo ogroman napredak za glavni grad Srbije i da predstavlja dokaz da se upornost, istrajnost i posvećenost uvek isplati.

Republički zavod za statistiku objavio je prosečne zarade za mesec jun, a prema njihovim podacima, prosečna junska bruto zarada iznosila je 89.793 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 65.070 dinara.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za jun 2021. godine nominalno je veća za 8,7 odsto, a realno za 5,2 posto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 8,9 posto, odnosno za 5,4 odsto realno.

Medijalna neto zarada za jun ove godine iznosila je 49.999 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar