Iako Beorgad na vodi ili strogi centar grada važe za lokacije na kojima su stanovi preskupi, u gotovo svim gradskim opštinama postoje nekretnine koje su prosečnim građanima Srbije nedostižne. Tako, recimo, najskuplji kvadrat u centru grada sada se prodaje za više od 6.500 evra, dok na Banovom brdu košta skoro 3.000.

Iako polovina radnika u Srbiji zarađuje manje od 75.000 dinara, oglasi su prepuni stanova koji koštaju i po nekoliko stotina hiljada evra. S obzirom na to da najjeftiniji stanovi u Beogradu često dolaze sa problemima poput toga da se nalaze u suterenu ili nisu uknjiženi, proverili smo šta dobijaju kupci, potpuno suprotno, najskupljih stanova – da li su luksuzni, u novim ili starim zgradama…

Foto: Shutterstock

Proverili smo, dakle, koliko koštaju najskuplji stanovi od 50 kvadrata u urbanim delovima 10 beogradskih opština – Novom Beogradu, Starom gradu, Zvezdari, Voždovcu, Paliluli, Savskom vencu, Vračaru, Rakovici, Čukarici i Zemunu.

Novi Beograd

Najskuplji stan na Novom Beogradu pronašli smo na Bežanijskoj kosi.

PROČITAJTE JOŠ

Ova nekretnina od 50 kvadrata košta čak 211.000 evra (4.220 po kvadratu), a u pitanju je stan na visokom prizemlju, koji se sastoji moderno opremljenih prostorija – kuhinje, dnevnog boravka sa trpezarijom, kupatila, predsoblja i spavaće sobe.

U odnosu na većinu drugih, oglašenih stanova, što svakako dodatno podiže cenu, ovaj stan razlikuje to što se u sklopu spavaće sobe nalaze i džakuzi i sauna.

Uz stan se, kako se navodi u oglasu, obavezno, pored kuhinjskih elemenata, prodaju i nameštaj i tehnika, te nije moguće kupiti prazan stan.

Stari grad

Što se tiče strogog centra Beograda, konkretno opštine Stari grad, najskuplji stan od 50 kvadrata košta čak 330.000 evra, odnosno neverovatnih 6.600 po kvadratu.

Foto: Polukarov / Shutterstock

U pitanju je dvosoban stan na četvrtom spratu šestospratne zgrade u Džordža Vašingtona, koji, bez obzira na ovu visoku cenu nije u potpunosti uknjižen.

Naime, uknjiženo je 35 od 50 kvadrata, a u slučaju da potencijalni kupac ne želi time da se bavi, već hoće da ima potpuno uknjižen stan na Starom gradu, može da pazari 50 kvadrata u Solunskoj.

Stan košta 200.000 evra (4.000 po kvadratu), nalazi se u prizemlju i okrenut je ka dvorištu, a sastoji se od kuhinje sa trpezarijom i dnevnom sobom, kupatila, terase i spavaće sobe.

Zvezdara

Najskuplji stan od 50 kvadrata na Zvezdari nalazi se na Crvenom krstu, a košta 169.000 evra, odnosno 3.380 po kvadratu.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je stan na trećem, pretposlednjem spratu, a sastoji se od predsoblja, dnevnog boravka, male kuhinje, kupatila, dve spavaće sobe orijentisane ka ulici, a iz obe se izlazi na terasu, a na osnovu fotografija iz oglasa, vidi se da je krečenje neophodno.

Voždovac

Kako se vidi na oglasima različitih agencija za nekretnine, najskuplji stan na Voždovcu nalazi se u naselju Vojvode Vlahovića, a njegova cena je 210.000 evra (4.200 po kvadratu).

Foto: Shutterstock

Stan se sastoji od dnevne sobe sa kuhinjom, terase, kupatila, dve spavaće sobe i predsoblja, a nalazi se na drugom spratu trospratne zgrade.

Inače, stan je luksuzno opremljen, a u oglasu se navodi da se prodaje sa nameštajem.

Palilula

Naskuplji stan od 50 kvadrata na Paliluli nalazi se u Cvijićevoj, a košta 170.000 evra (3.400 po kvadratu).

Foto:shutterstock

Nalazi se na prvom spratu zgrade koja ih ima ukupno pet.

U pitanju je inače dvosoban stan, koji ima i terasu.

Savski venac

Najskuplji stan od 50 kvadrata na ovoj beogradskoj opštini nalazi se na Zelenom vencu, a njegova cena je 212.000 evra (4.240 po kvadratu). U pitanju je renovirani trosoban stan na visokom prizemlju, koji se zapravo sastoji od dva spojena stana.

U oglasu se navodi da je od ukupnih 50 kvadrata, uknjiženo 40.

Ko ipak želi kompetno uknjižen stan od 50 kvadrata, može da ga nađe u novogradnji na Dedinju. Cena stana je 200.000, dakle 4.000 po kvadratu. U pitanju je dvosoban stan na trećem spratu, koji se sastoji od spavaće sobe, kupatila, toaleta, kuhinje sa dnevnim boravkom i trpezarijom i terasom okrenutom ka dvoruštu. Inače, stan se nalazi u okviru kompleksa koji ima svoje dvorište i teretanu.

Foto: Shutterstock

U oglasu se navodi da se stan nalazi u zgradi koja ima pametni sistem, što je karakterisično za energetski efikasne zgrade, a neke od mogućnosti su da se, recimo, svetlo samo isključuje kada u prostori nema nikoga.

Inače, kako se Beograd na vodi nalazi upravo na Savskom vencu, možda je očekivano da upravo ti stanovi budu najskuplji. Zapravo i jesu, a jedini razlog što se ne nalaze na ovom spisku je činjenica da nismo uspeli da pronađemo stan od 50 kvadrata u ovom delu grada da se trenutno prodaje.

Vračar

Najskuplji stan od 50 kvadrata koji smo pronašli na Vračaru nalazi se kod Hrama Svetog Save, a u pitanju je renovirani dvosoban stan na prvom spratu petospratne zgrade, koji se sastoji od dnevnog boravka sa kuhinjom, kupatila, hodnika, spavaće sobe i zastakljene terase.

U oglasu se navodi da se stan prodaje potpuno opremljen, a da tretnuno ima podstanare, tako da, ukoliko kupac želi da kupi stan kao investiciju, zakup može da se nastavi.

Foto: Shutterstock

Rakovica

Što se tiče Rakovice, najskuplji stan pronašli smo u Skojevskom naselju, a u pitanju je dvosobni stan na prvom spratu dvosprate zgrade, koji košta 155.000 evra (3.100 po kvadratu).

Stan je renoviran, moderno opremljen i prodaje se sa nameštajem, a sastoji se od predsoblja, kuhinje sa trpezarijom i dnevnim boravkom, kupatila, male spavaće sobe i terase.

kupatilo profimedia
kupatilo profimedia

U oglasu se navodi da za tu cenu, potencijalni kupac dobija i garažu od 15 kvadrata.

Čukarica

Najskuplji stan na Čukarici nalazi se na Banovom brdu i košta 135.000 evra (2.700 po kvadratu).

Banovo brdo Foto:Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

U oglasu se navodi da se nalazi na visokom prizemlju, u zgradi koja ima sedam spratova, a sastoji se od predsoblja, dnevnog boravka, terase, spavaće sobe, kuhinje sa trpezarijom i kupatila.

Zemun

Što se tiče Zemuna, najskuplji stan pronašli smo na Avijatičaskom trgu, a njegova cena je 215.000 evra (4.300 po kvadratu). Stan se nalazi na prvom spratu, ima terasu sa pogledom na park, a sastoji se još od kuhinje, spavaće sobe, kupatila i dnevnog boravka.

Ipak, ko se odluči da kupi ovaj stan, treba da izdvoji novac i za renoviranje.

BONUS VIDEO U Šapcu je prosto nemoguće iznajmiti nekretninu: Agencije imaju čak i liste čekanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare