Foto:shutterstock

U poslednje vreme, tržište nekretnina u Srbiji doživelo je značajne promene. Iako su cene stanova u novogradnji niže nego 2022. godine, mnogi se pitaju zašto su cene i dalje visoke uprkos stabilizaciji na tržištu i povećanom obimu gradnje.

Iako cene stambenog prostora u Srbiji nastavljaju da rastu u 2023. godini, primetna je stabilizacija. Naime, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u drugom tromesečju ove godine, cene su porasle za samo 1,8% u poređenju sa prvim tromesečjem.

Šta je uticalo na stabilizaciju cena stanova?

Jedan od faktora koji je doprineo stabilizaciji cena je smanjenje udela kupoprodaje stanova finansiranih kreditima.

Naime, u prvom tromesečju 2023. godine, 18 odsto stanova je finansirano kreditima, dok je u drugom tromesečju taj procenat smanjen na 16 odsto. Ovo je posledica rasta kamatnih stopa.

Stručnjaci smatraju da će veći obim stanogradnje doprineti stabilizaciji cena nekretnina. Međutim, trenutak kada će cene početi da padaju još uvek nije poznat.

Foto:TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ

Takođe smatraju da će veća izgradnja stanova uticati na dodatnu stabilizaciju cena stambenog prostora u Srbiji. Ipak, očekuje se da će efekat na tržištu biti vidljiv tek u narednih šest meseci.

Zašto su cene stanova u Srbiji i dalje visoke?

Uprkos ovoj stabilizaciji, cene po kvadratu ostaju visoke. Ovakva situacija je posledica više faktora, uključujući inflaciju, ekonomsku krizu i smanjenje potražnje za stanovima.

Uprkos smanjenju prodaje stanova, cene kvadrata su povećane za oko 10%.

Kada govorimo o novogradnji, podaci pokazuju da je novogradnja u Kragujevcu poskupela za 28%, u Nišu za 26%, dok prodaja stanova u Beogradu beleži skok za 19% u odnosu na isti period prošle godine.

Zbog ovih okolnosti, mnogi građani odlučuju da odlože kupovinu stana, nadajući se da će cene u budućnosti biti povoljnije.

Kolika je prosečna cene stanova u novogradnji u Srbiji?

U prvoj polovini 2023. godine, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Srbiji iznosila je 1.825 evra. U poređenju sa drugim polugodištem prethodne godine, zabeleženo je smanjenje od 1,8 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu, cene stanova varirale su od 446 evra po kvadratnom metru u Bujanovcu do čak 4.168 evra u beogradskoj opštini Savski venac. Posebno se ističu beogradske opštine gde je prosečna cena kvadrata u gradskim naseljima opala za 0,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sa prosečnom cenom od 2.678 evra po kvadratnom metru.

Osim Beograda, visoke cene nekretnina zabeležene su i u Novom Sadu, Čajetini, niškoj opštini Medijana, Vrnjačkoj Banji i Sokobanji. Prosečna površina prodatih stanova u novogradnji iznosila je 55 kvadratnih metara.

Zanimljivo je napomenuti da je u julu 2023. godine izdato 2.706 građevinskih dozvola, što je za 14,2% više u odnosu na isti mesec prethodne godine. Većina ovih dozvola, tačnije 82,9%, odnosi se na zgrade, dok se preostalih 17,1% odnosi na druge građevinske objekte.

Uticaj stambenih kredita na tržište nekretnina

U sklopu širih ekonomskih reformi i sa namerom da olakša uslove za kupovinu nekretnina, naročito u trenucima rastućih cena, Narodna banka Srbije (NBS) donela je dve ključne odluke.

Prva je smanjenje rate stambenog kredita za preko 100.000 građana, što će omogućiti građanima da ostvare značajne uštede tokom perioda otplate.

Druga važna odluka odnosi se na postavljanje ograničenja kamatne stope za stambene kredite do 200.000 evra na 4,08%, i to za period od 15 meseci.

Ovakve mere, iako privremene, imaju za cilj da podstaknu veću aktivnost na tržištu nekretnina.

Pored direktnih finansijskih olakšica za građane, očekuje se da će ovakve inicijative doprineti dugoročnom pozitivnom uticaju na tržište, potencijalno povećavajući broj realizovanih transakcija i olakšavajući proces kupovine nekretnina.

Kako odabrati stambeni kredit

Kada je reč o izboru banke i kredita, mnogi građani često nisu svesni zamki koje ih čekaju. Kamatna stopa koja je navedena u brošurama često nije ona koju zaista plaćate. Stoga je preporučljivo da pre nego što se odlučite za određenu banku, posetite više njih i uporedite ponude.

Jedan od ključnih pojmova koji treba da razumete kada uzimate kredit je efektivna kamatna stopa (EKS). EKS predstavlja stvarnu cenu kredita i uključuje sve prateće troškove.

Pored nominalne kamatne stope, EKS obuhvata i razne naknade i provizije. Upravo zato je važno da se dobro informišete i razumete sve što potpisujete.

Ipak, pre nego što se odlučite za određeni kredit, važno je i da proučite tržište nekretnina.

Zato je važno koristiti sve dostupne resurse, uključujući i portal za oglašavanje stanova i kuća, kako biste doneli najbolju moguću odluku.

Zaključak

Uzimajući u obzir sve ove informacije, jasno je da tržište nekretnina u Srbiji prolazi kroz značajne promene.

Dok neki građani odlažu kupovinu nekretnina čekajući povoljnije cene, drugi se oslanjaju na stambene kredite kako bi rešili svoje stambeno pitanje.

U budućnosti, očekuje se da će se cene stanova stabilizovati, a možda čak i smanjiti. Međutim, do tada, građani će morati pažljivo da razmotre sve opcije pre nego što donesu odluku o kupovini stana.

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare