Podeli
Foto:Shutterstock

Ko ne plati na mostu, platiće pri obračunu kamate. Moratorijum na kredite sredinom marta predstavljen je kao izlazak u susret i pomoć građanima da prebrode dane krize. Krajem juna postalo je jasno da će ga dužnici pamtiti do poslednjeg dana otplate kredita. Da li nismo na vreme milsili ili nam nije dobro objašnjeno kada je trebalo, o tome su u jutarnjem programu "Probudi se" govorili novinarka Radojka Nikolić i Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Vasić tvrdi da je moratorijum bio prirodna odluka države zbog neizvesnosti koju su osećali građana. Pojašnjava i na koji način je moguće izbeći kamatu.

“Ako niste potrošili novac, onda je to lako – vi ćete za ova tri meseca u jednom trenutku platiti  sve tri rate i onda ćete nastaviti da plaćete kredit bez kamate, kao pre moratorujuma”, objašnjava Vasić.

On dodaje da je u vreme vanrednog stanja bilo komunikacije između banaka i građana, ali priznaje da ona možda nije bila dovoljna. Ipak, ističe da su banke  objavljivale sve važne informacije na svojim sajtovima i tako obaveštavale građane o sulovima moratorijuma.

“Opcija je da ako niste plaćali tri rate – kamata će se pripisati galvnici i raspodeliti na trajanje kredida koji će se produžiti za 90 dana. Druga opcija je, ako nema da platim i glavnicu i kamatu odjednom, korisnik može da plati samo kamatu i opet produžiti trajanje kredita za 90 dana”, objašnjava Vasić.

On navodi i da, ukoliko klijent ima problema sa finansijama može da dođe u svoju banku i sa savetnikom razmotri najbolje moguće opcije.

Novinarka Radojka Nikolić  primećuje da je odluka doneta jaoko brzo, samo trinnedelje po početku vanteednog stanja. Podseća da smo morali i da se izjapnjavamo u periodu od 10 dasana šptoje kartaka period za neupučene ljude.

“To je bilo za one koji poznaju pravila i koji su upićeni u kredire, Žrtve su neupoćeni građani koj us automatski dobili imoratotrijum na otplatu, u tome je problem”, objašnjava Radojka Nikolić.

Ona, ipak, ističe da Srbija nije jedina koja je posegnula za moratorijumom na kredite i dodaje da je ta odluka bila potrebna zbog velike neizvesnosti koju su građani osećali za vreme vanrednog stanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar