Agencija za privredne registre, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Privredna komora Srbije i Agencija za privredne registre potpisali su tri dokumenta koji će privrednicima u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana omogućiti lakši pristup podacima o statusnim i drugim promenama pravnih i fizičkih lica koja obavljaju delatnost, podacima iz finansijskih izveštaja i iz drugih registara koje vodi ova Agencija.

Predsednik PКS Marko Čadež rekao je da su podaci APR, kao i druge baze podataka koje komora koristi, važni za privredu jer „zahvaljujući njima privrednicima možemo da ponudimo veliki set odgovora na pitanja koja ih interesuju: gde izvoziti, u koju industriju investirati, ko su najbolji dobavljači, ko su poslovni partneri, kakva je krvna slika industrije u kojoj posluju“.

Marko Čadež Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

„Važna je mogućnost da rano prepoznamo problem u svakoj industriji, da kroz analizu podataka pripremamo prognoze važne privrednicima“, kazao je Čadež.

„Sa APR-om sarađujemo dugo, a ovim sporazumima ulazimo u novu fazu, uz novu grupu servisa koje ne pruža nijedna institucija ni privredna komora u većem delu Evrope”, istakao je predsednik PКS.

On je dodao da je APR za vrlo kratko vreme uspela da digitalizuje svoje servise i postane jedan od najdigitalizovanijih regionalnih registara koji efikasno i brzo obezbeđuje podatke.

„Privredi je ova vrsta servisa i višeslojnih podataka koje mogu da ukrštaju sa drugim bazama podataka veoma bitna“, naveo je Čadež, dodajući da PКS ima jedinstvenu integrisanu statistiku i servise NBS, Republičkog zavoda za statistiku, Uprave carina, Blumberga, Trejdmapa i ostale.

APR pruža podršku za pokretanje poslovanja i obavljanje poslovnih aktivnosti za više od 400.000 registrovanih privrednih subjekata i oko 50.000 pravnih lica, kojima pruži godišnje u proseku oko 1.000.000 administrativnih usluga, od kojih je dobar deo elektronskih.

Registrovane podatke APR objavljuje preko interneta, a državnim organima pruža podatke putem veb servisa, rekao je Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre.

Milan Lučić / Foto: Kopaonik biznis forum

„Dalji razvoj saradnje sa PКS omogućiće intenzivniju razmenu podataka i unapređenje privrednog ambijenta“, izjavio je direktor APR Milan Lučić.

On je dodao i da APR želi da kroz ovakvu stratešku saradnju sa PКS dobije povratne inpute od privrede, kao i privredi pruži svoju stručnost i znanje. Lučić je kazao da će APR nastaviti da radi na daljoj digitalizaciji registara i najavio da će do kraja godine imati i elektronske registre zaloge i lizinga.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj rekla je da se nada da će ovakva saradnja doprineti ekonomskom oporavku posle pandemije kovid virusa, kao i nastavku regionalne integracije.

„Ekonomski oporavak opisujemo sa dve reči, da bude zeleni i digitalni, i evo nas u digitalnom prostoru, sarađujemo konkretnim koracima kako bi privreda mogla da koristi ove podatke, da poboljšava trgovinu u regiji Zapadnog Balkana“, rekla je ona.

Кako je istakla, predstoji dalji dogovor kako bi se podrška EBRD nastavila da privrednici u šest zemalja regiona saznaju za podatke i da ih iskoriste, a najavila je i dalju pomoć u finansiranju ovakvih projekata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar