Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" smatra da u ovom momentu ne postoji opravdanost za izglasavanje novog zakona o fiskalizaciji. U Skupštini Srbije juče je održano javno slušanje o nacrtu Zakona o fiskalizaciji. Ministarstvo finansija argumentuje opravdanost uvođenja pomenutog zakona potrebom da se suzbije siva ekonomija i da se sistem modernizuje. Sa druge strane, privrednici poručuju: "Stop zloupotrebi budžeta, stop iscrpljivanju privrede na samrti!"

Privrednici iznose niz razloga zbog kojih ovaj zakon ne bi trebalo da bude izglasan u ovom momentu.

Iz udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ podsećaju da je na javnom slušanju a javnom slušanju zaključeno je da novi Zakon o fiskalizaciji nema apsolutno nikakav uticaj na suzbijanje sive ekonomije, jer se suštinski ne razlikuje od sadašnjeg. Za suzbijanje sive ekonomije i crnog tržišta potrebni su drugi mehanizmi koji nemaju nikakve veze sa ovim zakonom.

Privrednici navode i da novi Zakon o fiskalizaciji predviđa kupovinu dodatnih uređaja za koje se predviđa trošak od 46.000 rsd po kompletu. Ne zna se podatak koliki procenat troška pada na teret privrednika, a koliki deo se subvencioniše. Ne zna se podatak koji uređaji su u pitanju.

„U sred krize, kad se mala privreda bori za opstanak, država je nonšalantno predvidela u budžetu subvenciju u iznosu od 3 milijarde dinara (bez podatka koliki deo privrednici treba sami da plate) plus opterećenje privrede u nepoznatom iznosu za proces koji bez problema može da se odloži za godinu dve, a novac da se preusmeri na ugrožene delatnosti. Nismo dobili odgovor da li je razmotrena jeftinija varijanta modernizacije u vidu softverske aplikacije umesto fizičkih uređaj“, smatraju iz Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Zaključuju da  nacrt Zakona o fiskalizaciji apsolutno ništa suštinski ne menja i nema potrebe da se u sred krize troši novac na stvari koje nisu od neodložnog značaja. Dodatnu zabrinutost i  sumnje u racionalne poteze Ministarstva finansija budi i činjenica da je odvojena suma od 5 miliona dinara za izradu zaštitnog logo-a puteva Srbije (koji maksimalno može da košta 50 hiljada dinara), što u trenutno kad privreda grca, građani stoje na ivici egzistencije, i najvažnije od svega – neka deca se bore za svoj život, smatramo apsurdnim i nedopustivim.

„Šest miliona dinara za prečišćivače, umesto realnih 60 hiljada? Da li je to zaista prioritet? Zašto bi sa kasama bilo drugačije? Šta je sa ostalim državljanima Republike Srbije? Šta je za njih planirano? Da žive od lažnih obećanja dok dišu najzagađeniji vazduh na svetu? Stop zloupotrebi budžeta, stop iscrpljivanju privrede na samrti!“, poručuju iz udruženja  „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar