kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

Počev od 1. januara 2023. godine finansijski izveštaj se neće smatrati potpunim ako je sastavljen od strane pravnog lica, odnosno preduzetnika koji nije upisan u registar Agencije za privredne registre.

Kako navode poreski savetnici iz agencije TYB Consulting, u slučaju da je vođenje knjiga povereno licu koje ne poseduje licencu APR će bez odlaganja takav izveštaj javno objaviti kao nepotpun, piše Biznis.rs.

„Vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja pravno lice, odnosno preduzetnik, može poveriti ugovorom u skladu sa zakonom, isključivo pravnom licu ili preduzetniku koji je upisan u registar”, objašnjavaju poreski savetnici.

Ukoliko poslovne knjige vodi i finansijske izveštaje za preduzeće sastavlja računovođa koji nema traženu licencu, Zakonom o računovodstvu propisane su velike novčane kazne.

Pročitajte još:

Novčanom kaznom od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup kazniće se pravno lice, a od 20.000 do 150.000 dinara platiće za privredni prestup odgovorno lice u pravnom licu. Takođe, kazne od 100.000 do 500.000 dinara predviđene su zakonom ukoliko propise prekrši preduzetnik.

Do sada je, prema podacima Agencije za privredne registre, potrebne licence odnosno upis u Registar ostvario 3.741 pružalac računovodstvenih usluga.

Iako su računovođe u više navrata prošle godine tražile odlaganje primene zakona, do toga nije došlo. Iz Ministarstva finansija kažu da je Zakon o računovodstvu stupio na snagu 1. januara 2020. godine, i to uz odloženu primenu odredaba koje se odnose na usklađivanje poslovanja pružalaca računovodstvenih usluga sa zakonom.

Takođe, ministarstvo je ukazalo i na to da su u nekoliko navrata apelovali na računovođe da blagovremeno podnesu zahtev za dobijanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga i upišu se u registar u zakonskom roku, odnosno u periodu od tri godine.

Kako su ranije za Biznis.rs izjavili iz Udruženja Računovodstvena komora Srbije (RKS), postoji zabrinutost za kvalitet finansijskih izveštaja za 2022. godinu, gde je ostavljen prostor u članu 15 Zakona o računovodstvu da poslodavac opštim aktom uređuje školsku spremu i uslove koje treba da ispuni lice kome će poveriti vođenje poslovnih knjiga.

“Nigde u tom članu ne piše da lice mora zasnovati radni odnos kod poslodavca, pa se izvode zaključci da se može poveriti vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje izveštaja za 2022. godinu i fizičkim licima po ugovoru, a koja nemaju registrovanu delatnost za vođenje poslovnih knjiga”, naglasila je predsednica Udruženja RKS Snežana Mitrović.

Ona je dodala da bi to uvelo zakonske zastupnike u potpunu pravnu nesigurnost, ugrozilo kvalitet samih finansijskih izveštaja, ali ne bi doprinelo unapređenju računovodstvene profesije u Srbiji.

BONUS VIDEO Računovođe u problemu: Mnogi strepe da bi mogli da ostanu bez posla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar