Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Izlazak Velike Britanije iz EU doneo je probleme za oko 30 kompanija Zlatiborsko okruga koje u ovu zemlju izvoze svoje proizvode a uvoznika je duplo više. Bregzit je uslovio visoke cene carine pa domaće kompanije prilikom izvoza plaćaju  do 20 odsto, a na uvezenu robu iz Velike Britanije i do 30 odsto.

Najveći izvoznici u Veliku Britaniju su kompanije: „Sirogojno kompani“ doo, „Laki“ doo Arilje, Valjaonica Bakra Sevojno AD, „Divi“ doo Užice i „Ginko“ doo Požega, dok najveći uvoz ostvaruju „Turboservis“ doo Užice, „Impol Seval“ AD Sevojno i Esentico Boki doo iz Čajetine.

Povezane vesti:

Rast carina na smrznuto voće, artikla koji ostvaruje najveću vrednost u izvozu za Veliku Britaniju iz Užičkog kraja, beleži rast od 12 do 20 procenata. Troškovi transporta su takođe uvećani a zbog birokratskih procedura duža su i zadržavanja na carinskim prelazima.

Sve dodatno komplikuje i problematika definisanja porekla robe i dokumentacije koja to potvrđuje, što se takođe promenilo od stupanja na snagu Bregzita. Izlaz iz ove nepovoljne situacije predstavlja potpisivanje sporazuma sa Velikom Britanijom koji je sada u fazi usaglašavanja teksta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar