Foto: TANJUG/ DUSAN ANICIC

Žetva pšenice je završena, a ovogodišnji prinos je veći za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, izjavio je savetodavac Borko Ivanović iz čačanske Poljoprivredne stručne službe.

Prema njegovim rečima, ova kultura, osim što je dobro rodila ima i veoma kvalitetno zrno. Ivanović je precizirao da je na teritoriji koju pokriva PSS Čačak zasejana pšenica na površini 6.700 hektara.

„Prilikom nalivanja pšenice bilo je dosta vlage pa je i težina zrna odlična. Jedino smo imali problema kod semenske zbog pojave fuzarioza i rđe, ali ni to nije naškodilo dobrom prinosu ove kulture“, naveo je on.

Prema Ivanovićevim rečima rod, pojedinačno po parcelama, zavisi od tretiranja, kvaliteta zemljišta, ali i sortimenta.

„Generalno, rod je odličan, imali smo malo poteškoća jer je, zbog velikih količina padavina, pšenica malo polegla. Nakon žetve sledi džakiranje, a postoje sorte koje je, odmah po skidanju sa parcela, moguće odmah staviti u džak. Ukoliko su, pak, zasejane sorte čija zrna sadrže određen procenat vlage, neophodno je da odstoje od deset do petnaest dana“, objasnio je Ivanović.

Kada je reč o ceni, ona iznosi oko dvadeset dinara po kilogramu. Međutim, na području koje pokriva čačanska poljoprivredna stručna služba, ljudi je mahom seju za sopstvene potrebe.

„U našem kraju poljoprivredni proizvođači pšenicu gaje za hranjenje stoke, ali i melju u brašno“, istakao je Ivanović.

Prema njegovim procenama, ova kultura će na teritoriji Srbije dati prinos čak 3.500.000.000 tona. Inače, čačanska Poljoprivredna savetodavna stručna služba, osim Čačka, pokriva i Gornji Milanovac, Lučane i Arilje.

„Moram da istaknem da su i ostale žitarice poput ovsa, koji je posejan na 1500 i ječma čije parcele zauzimaju 2200 hektara, takođe, dale dobar prinos“, zaključio je Ivanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare